1763494
Varen

Column Epco Ongering

Hebbeding

Aan het einde van de winter ben ik moe. Beursmoe. Na de beurzen van Parijs, Londen, Düsseldorf, Leeuwarden en Gent is het nu de beurt aan de Hiswa Amsterdam Boat show. In de vorige eeuw was dit evenement de place to be voor de explosief groeiende watersport. Je vond er alle denkbare boten, van opblaasboot tot superjacht. Dat is allang niet meer zo.

Tegenwoordig vind je er veel sloepen en consoleboten, sportboten en daysailers, maar grote jachten zijn er niet. Vanwege de groeiende concurrentie en de krimpende economie afficheert de ’droge Hiswa’ zich nu als het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Illustratief is dat de ’Hiswa boot van het jaar’ is vervangen door de verkiezing van het ’Hiswa hebbeding’. Een leuk speeltje of een handige vinding voor aan boord.

Ondanks dat ik het een sympathiek initiatief vind, zet ik ook vraagtekens bij het idee dat watersporters voor hebbedingen naar de RAI komen. Er zijn prachtige watersportwinkels vol hebbedingen. Sommige werven bieden naast hun boten prachtige gadgets en accessoires aan. Voor alle liefhebbers zou het fijn zijn als de Hiswa weer een echte brede botenbeurs zou kunnen worden.