Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Biefstukreepjes

Wilbrink, dat je nu juist in de week Tegen het Vlees recepten met vlees geeft, is dat opzet? Natuurlijk is dat opzet! Jullie krijgen hier twee tot drie keer in de week recepten zonder vlees, een verstandige afwisseling. Daar hebben wij geen dwang bij nodig, toch? Verder pleit ik hier al jaren voor gezond vlees.

Nodig voor twee personen:

• 300 gr kogelbiefstuk

• 250 gr tempurameel

• frituurolie

Voor de marinade:

• 1 theel knoflookpoeder

• 2 theel chilipoeder

• 2 dl ketjap manis

• 1 dl kikkoman sojasaus

• 2 eetl citroensap

• 1 theel sambal

• drupje cognac

Ik ben fel tegen supermarktvlees, die branche heeft eigenlijk de hand zwaar overspeeld. Jagen consument en producent de goedkoopte-val in en gaan dan schijnheilig aan dit soort antivlees-acties meedoen… omdat ze meer kunnen verdienen aan kunstvlees. Maar nu iedereen die vlees eet aanpraten dat ze slecht zijn? Neen, driewerf neen.

Dus hier iets heel erg lekkers voor een vleessnoeperij. Ga naar de slager en haal een stukje kogelbiefstuk.

Bereiding

Snij het vlees in reepjes van één bij een bij zes centimeter, maar dan wel haaks op de draad. Dat kauwt lekkerder. Maak een marinade van knoflook, chilipoeder, ketjap manis, beetje sojasaus, citroensap en wat sambal. Drupje cognac of sherry mag er ook bij.

Leg het vlees hier twee uur in. Maak tempurabeslag met ijskoud water. (Gewoon tempurameel volgens aanwijzingen op het pak aanmaken).

Zet de frituur op 180 °C en dep het vlees droog, haal door de tempura en bak in de olie goudbruin. Met kleine beetjes tegelijk.

Serveer met Japanse mayonaise en knabbelgare groene asperges. En de Super Dort van Alfa bier. (Recept met dank aan Gertjan Kiers)

Bekijk meer van