Nieuws/Vrij

Recept van de Dag: Kip en bier en bier

Ja, kip. En bier. Dat kan haast niet fout gaan. Qua smaak en qua recept ook niet. Het wordt lekkerder wanneer je voor veel mensen tegelijk kookt, dus vraag de buren maar te eten. Je hebt wel bruin bier nodig en bruin bier is dus niet die zoete troep die je vaak ziet. Ik zou een Leffe bruin nemen, want in een bruin bier hoort ook een klein zuurtje.

Bestrooi kippendijen met zout en peper en bak ze in wat roomboter of nog beter, ghee, rondom bruin. Waarom ghee? Het walmpunt ligt veel hoger dan van gewone boter of olijfolie. Haal uit de pan, bak in hetzelfde vet nu de krieltjes, de knoflook en de zure zilveruitjes.

Neem een grote ovenschaal. Krieltjes, zilveruitjes, knoflook onderin. Kip er bovenop. Giet het bier erover. Zet de stukken venkel ernaast. Staat de oven al op 18 ° C. Mooi, schuif de schaal er ruim een half uur in. Dan de schaal uit de oven halen, afdekken en nog even laten rusten. Strooi er rijkelijk peterselie over, knijp nog wat citroen uit. Wil je het rijk? Maak dan de saus met wat crème fraîche aan. En erbij schenk je ook een bier, Mestreechs Aajt, het enige echte zuurbier nog in Nederland. Gerijpt op eikenhout. Het wordt echt niet veel beter.

Nodig voor 6 personen:

• 12 stuks kipdijfilet

• zout, peper

• 900 gr krieltjes

• 1 eetl zure zilveruitjes

• 5 tenen knoflook

• 2 flesjes Leffe bruinbier

• 2 eetl fijngesneden peterselie

• 2 venkels in stukken