Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Oud den ouden doosch

Schatkamer voor alle standen, heet een boekje uit 1849 waar ik graag, en vaak bulderend van het lachen, des morgens ene wijle in leesch. Er staan ook geweldige recepten en raadgevingen in.

Naar Engelsche manier sterken appelwijn maken of het goedhouden van pruimen in meel. En deze, en dat is werkelijk zo gek nog niet. Ik citeer: men smelt een ¼ pond boter, roert er 8 eijeren onder, vervolgens 4 kleine handen vol meel en evenzoveel gekookte en fijngestampte aardappelen, een paar lepels room, fijn gesneden spek, zout, peper en mariolein en enig muskaatnoot. Nadat alles wel door elkander gekneed is, steekt men kluitjes met de lepel af, doet ze in kokende melk en laat ze koken.

De rest van het recept schrijft voor het een en ander op te dienen met de melk waarin het is gekookt en er geroosterd roggebrood bij te eten. Geweldig. Dit zijn klösse of knödel. Hartstikke lekker. Wij koken ze tegenwoordig in gezouten water tot ze boven komen drijven. Eigenlijk kan je ze zo groot maken als je zelf wilt, maar het maatje van gnocchi, ja, hoor precies hetzelfde recept, is het lekkerst.

En je serveert ze vandaag bijvoorbeeld naast een stukje gestoofde kabeljauw. Met botersla. Nee, niet Duits, niet Italiaans, gewoon Hollands.

En de Jacobus van Jopen schuimt in het glas, alsof je in een tijdmachine zit.

Nodig voor vier personen:

• 100 gr boter

• 8 eieren

• 6 eetl bloem

• 2 aardappels, gekookt en affgekoeld en verkruimeld

• 2 eetl room

• 50 gr uitgebakken bacon, verkruimeld

• 1 theel marjolein

• zout en peper, beetje nootmuskaat

Bekijk meer van