1800009
Vrij

Tips van de kweker

Zo geniet je ’t langst van rozen

1 / 3

Langzaamaan kunnen we ons gaan verheugen op een lekkere lentezon, gooien we deuren en ramen open en zetten we verse bloemen op tafel. Want zeg nu zelf: een fraai boeket draagt toch bij aan het ultieme lentegevoel? Met name rozen kunnen ons bekoren. Maar hoe kunnen we nu zo lang mogelijk genieten van deze bloemen? Een kweker geeft tips!

1 / 3

Arie van den Berg is ’een grote jongen’ als we het over rozenkwekers hebben. Hij heeft een gigantische kwekerij in Delfgauw én filialen in Kenia en China. Hij kweekt de Avalanche in verschillende kleuren, volgens hem de koningin onder de rozen.

Zijn tips:

  • Gebruik een glazen vaas voor je rozen, omdat er in een poreuze vaas sporen van bacteriën kunnen blijven zitten;
  • Gebruik voor iedere vaas snijbloemenvoedsel, in de verhouding zoals aangegeven op de verpakking;
  • Verwijder het groene blad dat onder het waterniveau in de vaas komt, maar laat de doorns zitten;
  • Snijd de onderkant van de steel op een klein vlak schuin af met een scherp mesje of knip het schuin af met een snoeischaar;
  • Schik de rozen in een schone vaas met ruim, koud leidingwater waarin snijbloemenvoeding is opgelost;
  • Zet rozen niet op de tocht of boven een warmtebron en ook niet pal naast fruit;
  • Let op het waterniveau, de bloemen absorberen veel vocht als ze in een vaas staan;
  • Het vaasleven kan worden verlengd door na een week het water met de snijbloemenvoeding te verversen en de stelen opnieuw schuin af te snijden;
  • Maak de vaas na gebruik altijd schoon met chloor (oplossing)

En tot slot: rozen gedijen het best zonder gemengd te worden met andere bloemsoorten. Doe er je voordeel mee!