1814851
Vrij

Recept van de Dag: Walnotensalade

Kijk maar eens rond in de bio-winkels, de walnoten zijn in de aanbieding. De inheemse dan, en die moeten we precies hebben. Waarom in de aanbieding? Omdat de oogst van afgelopen jaar nu wat minder wordt. Ik ben een groot fan van walnoten. Wij rennen als halvezolen achter superfoods uit verre buitenlanden aan en walnoten groeien hier op iedere hoek.

Barstensvol vitamines en mineralen. Walnotenolie (Mobipers) is ook al zo’n geschenk, geniaal over de salade, smaakvol en fris. Walnoten zijn onze olijven. Ik stel voor dat iedereen een walnotenboom in de tuin zet.

Nu even de walnoten kraken en schoonmaken. In een bakje in een hete oven, 5 minuten, twee keer schudden. Zo, die zijn weer piep. Dan de appels in stukken, laat de schil er maar aan. Salie even roosteren. Dan walnoten, waterkers, appels, salie mengen en een paar druppels azijn en een sliert perenstroop, erover.

Misschien nog een eetlepel walnotenolie en een beetje peper. Daarbij serveer je natuurlijk een visje. Wat dacht je van schar? Even in de viswinkel smoezen, er is heel veel van maar niemand wil het, want stel je voor dat je er een graat moet uithalen. Links om, rechts om door de bloem halen en in de boter bakken, vijf minuten iedere kant en klaar. En zo eet je als een vorst zo rijk geheel van vaderlandse bodem en zee. In het glas Broeders, van Vandestreek. Daar komt veel goeds vandaan, al.

Nodig voor 2 personen:

• 45 gr schone walnoten

• 400 gr schar, of meer natuurlijk

• 50 gr waterkers

• 2 appels, zonder klokhuis, bijvoorbeeld goudrenetten

• 3 blaadjes salie, geroosterd of in de roomboter gebakken

• 3 eetl roomboter

• peper

• perenstroop

• azijn