Nieuws/Vrij

Recept van de Dag

Chilitijd

Gek, ik doe dit nooit in de winter maar heel graag als het weer beter wordt; een bonenpot achterop het fornuis. Eigenlijk een chili waarvan je de restjes nooit weggooit, die je een keer per dag even goed verhit en waar je als je even trek hebt een bakje uitneemt. Klaar? Wat kruiden erbij, blikje bonen, roeren en de volgende staat alweer op smaak te komen.

Verhit de olijfolie en bak de knoflook en uien gedurende 5 minuten tot ze bijna zacht zijn. Voeg de pimenton en komijn toe, kook enkele minuten, voeg dan de azijn, suiker, tomaten en oregano toe. Kook gedurende 10 minuten. Giet de bonen erin en kook nog 10 minuten. Serveer met rijst.

En kijk dan even naar die enorme lijst lekkere dingen die je erbij kunt geven. Natuurlijk rasp je een beetje kaas, heerlijk een rijpe avocado erbij. Knapperige radijs (heb je al wat gezaaid daarvan, binnen drie weken kan je al oogsten), lekker zure room.

En een Corona erbij natuurlijk, zelfs met dat malle stukje limoen in de hals.

Nodig voor 4 personen:

• 2 eetlepels olijfolie

• 4 teentjes knoflook, fijn gehakt

• 2 grote uien, gesnipperd

• 2 eetl pimenton (Spaanse paprika)

• 1 theel chipotle-poeder

• 3 theel gemalen komijn

• 3 theel oregano

• 3 eetl ciderazijn

• 3 theel bruine suiker

• 2 blikken gehakte tomaten

• 2 blikken zwarte bonen, uitgelekt

En dan maak je maar een keuze uit dit soort lekkers erbij: verkruimelde fetakaas, of geraspte kaas, fijngesneden lente-uitjes, in schijfjes gesneden radijs, avocado-stukjes en of zure room.

Bekijk meer van