Nieuws/Vrij
1934962
Vrij

Filmrecensie: ’The rider’ ✭✭✭✭

HOEFTRAP BEPAALT de TOEKOMST

— Wat: drama

— Regie: Chloé Zhao

— Met: Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Landreau

the rider

the rider

Gewapend met een enorm mes staat Brady Blackburn voor de spiegel. Met de punt ervan trekt hij één voor één de krammen uit zijn hoofdhuid, zijn gezicht vertrokken in een grimas. Toch zet hij door, zoals een echte cowboy uit South-Dakota betaamt. Want echte mannen piepen niet in The rider. Zelfs niet als ze daar alle reden toe hebben.

the rider

the rider

De wond op zijn schedel is slechts de oppervlakkige schade die Brady overhield aan zijn laatste rodeo-avontuur, dat niet goed afliep. Een onderhuidse metalen plaat is gebruikt om de plek te repareren waar een paard zijn schedel kraakte. En dat is nog niet het ergste. Ook zorgt hersenschade ervoor dat zijn teugelhand te pas en te onpas verkrampt.

Chloé Zhao is een Chinees-Amerikaanse filmmaakster die ook voor haar eerste film (Songs my brothers taught me uit 2015) het Pine Ridge Indian Reservation als decor koos. Nu doet ze dat opnieuw, in een film die stevig geworteld is in de werkelijkheid.

Brady Blackburn wordt gespeeld door Brady Jandreau, het verhaal van The Rider is voor een groot deel zíjn verhaal. Zijn vader speelt zijn vader, ook zijn geestelijk gehandicapte zusje Lilly heeft een rol.

Cameraman Joshua James Richards (God’s own country) laat het lege landschap spreken, maar maakt zich niet schuldig aan mooifilmerij. Die stijl past goed bij het onopgesmukte realisme van Zhao en de stille armoede van de familie die zij portretteert. Een situatie die door Brady’s ongeluk des te nijpender wordt. Want al zijn toekomstplannen zijn met één hoeftrap versplinterd.

Lang klampt Brady zich nog vast aan zijn zadel en aan zijn natuurlijke talent om met paarden om te gaan. Ook zijn omgeving ziet hem graag weer opstijgen. Dat hij zijn dromen, zijn reputatie als rodeo-rijder en alles wat hij weet en kan moet loslaten, ondergaat de jongen uiterlijk stoïcijns. Terwijl je in dit ingehouden drama tegelijk zijn opstandigheid voelt, die hoe dan ook een uitweg zoekt. Een buitengewoon indringende combinatie.