1935828
Vrij

Culinair

Recept van de dag: risotto van Locatelli

Afgelopen week kwam het binnen, Giorgio Locatelli, Made at Home. En ik geniet er iedere dag even van. Een prachtig kookboek van een van de mooiste mensen uit de kookwereld. Locatelli stamt uit Noord-Italië, leerde thuis koken en bouwde in Londen een indrukwekkende naam op.

Ze zijn nooit op de Nederlandse tv uitgezonden, maar zijn reis- en kookprogramma’s zijn een lust voor het oog, zeker vergeleken bij de hijgerige speeddates van chefs als Jamie Oliver. Koop dit boek. Het zijn recepten van een iemand die thuis net zo lekker kookt als in zijn restaurant.

Nodig voor een flinke familie (6 personen):

• 3 l groentebouillon

• 80 gr boerenboter

• 1 ui, fijngesnipperd

• 500 gr superfino carnarolirijst

• 125 ml witte wijn

• punten van 1 bosje groene asperges, geblancheerd

• 10 blaadjes daslook, fijngesneden

• 75 gr geraspte grana padano

• 50 gram koude boter

• 40 gr gorgonzola

Bereiding:

Risotto hebben jullie vast wel eens gemaakt. Heel kort: ui fruiten in echte boerenboter, rustig aan. Dan rijst erbij. Zacht bakken, tot alle rijst vet is. Wijn erbij, laat wegkoken. Steeds een soeplepel hete bouillon erbij. Groentebouillon in dit geval. Als je aspergekookwater hebt bewaard, ook heel lekker.

Duurt een minuut of vijftien. Dan iets laten afkoelen. Koude boter en grana padano erdoor roeren. Eindig met de geblancheerde punten van een bosje groene asperges, wat fijngesneden daslook, en nog een beetje gorgonzola.

Drink een Isaac van Baladine, Italiaans bier van uitzonderlijke klasse. Ideaal voor dit soort eten.