1973145
Vrij

Culinair

Recept: gepaneerde dikke asperges

Gepaneerde dikke asperges, spekpoeder, bieslook met rode ui- en sherrysaus, uit ’De evenwichtige keuken’.

Gepaneerde dikke asperges, spekpoeder, bieslook met rode ui- en sherrysaus, uit ’De evenwichtige keuken’.

Frank Fol, de wereldberoemde groentekok, vertelt dit weekend in ons magazine aan Felix Wilbrink dat het hem zo verbaasde dat groente altijd maar als bijgerecht werd gebruikt. „Altijd hetzelfde en altijd op dezelfde manier klaargemaakt. Zowel in de Belgische als Nederlandse keuken werd de groente aan de rand van je bord gelegd als decoratie.” Maar groente is zó ontzettend lekker. Zelf ervaren? Probeer dit recept eens: gepaneerde dikke asperges, spekpoeder, bieslook, rode ui- en sherrysaus.

Gepaneerde dikke asperges, spekpoeder, bieslook met rode ui- en sherrysaus, uit ’De evenwichtige keuken’.

Gepaneerde dikke asperges, spekpoeder, bieslook met rode ui- en sherrysaus, uit ’De evenwichtige keuken’.

Voor 4 personen

Saus :

2 rode ui

2 el olijfolie

1 el sherryazijn

peper van de molen en zeezout

asperges:

8 dikke witte asperges

100 g gerookte spekjes

garnituur: verse bieslook (met bloem)

rode ui saus: pel de uien en snij grof. Stoof de ui glazig in olijfolie op een zacht vuur. Kruid met peper van de molen en zeezout. Mix de gestoofde ui samen met een scheut olie en geut azijn tot een frisse gladde saus. Verdeel deze over de borden.

Asperges :

- bak de spekjes zonder toevoeging van vet krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en mix fijn.

- Schil de asperges en kook of stoom ze krokant gaar. Rol de asperges in het spekpoeder.

- Verdeel over de borden en werk af met wat fijngesneden bieslook.

TIP!

Asperges zijn op z’n lekkerst als ze krokant gegaard worden. Maar ook in de wok, als soep, rauw in salades, gegrild, gevriesdroogd, als ijs of gestoomd zijn ze te genieten.