Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: zuidelijke kipstukken

Zullen we deze nog een keer doen? Je eigen Southern Fried Chicken? Zeker indrukwekkend met kinderen of kleinkinderen over de vloer. En helemaal niet moeilijk. Het hele effect van de kip met knapperig jasje en superzacht van binnen komt door het badje in de melk. Ja, daar begin je mee. Ik zou kippendijstukken nemen. Twee ieder? Dat is ruim maar wel lekker. Met of zonder bot? Ik zou zeggen met, dat geeft ook nog kluifplezier.

Nodig voor 4 personen:

•1 kilo kip in stukjes, liefst kippendijen

•1 liter melk

•3 theel groene tabasco

•4 eetl bloem

•2 theel oregano

•zout en zwarte peper

•4 eetl ghee of kokosolie

Bereiding:

Leg het vlees in de melk waar je natuurlijk een royale scheut groene tabasco in hebt gedaan. Zal ik het nog één keer zeggen: rode tabasco is om indruk te maken, groene om lekker mee te koken.

Dan doe je bloem, oregano, zout en peper in een grote plastic zak. De uitgelekte stukken kip erbij, flink schudden. Dan de kokosolie of ghee in de pan, lekker heet laten worden, stukken kip erin, laat mooi bruin worden en blijf draaien, vuur laag, half uur zacht sputterend smoren.

Voor het opdienen uit laten lekken op keukenpapier. Serveer met een puree van mais (potje) en zoete aardappel. En ik zou zeggen een flinke bos radijs erbij. Wassen, doorsnijden, beetje zout, beetje appelazijn.

En in het glas? Een Hertog Jan Dubbel. Belachelijk lekker subtiel. Maakt dit gerecht tot een culinair hoogtepunt.