Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: ouderwets gehaktbrood

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Ongelooflijk, waren dat druppels? Het regent nooit in de Kromme Rijn-delta. Nou, ja, ik weet ook wel dat dat niet helemaal waar is, ik gebruik die kreet om aan te geven hoe goed het hier is. Maar gisteren stond de wind precies zo dat de druppels door het tuimelraam boven mijn hoofd neervielen. Regen in mijn bed! En dan nog een uur blijven liggen omdat je het niet gelooft. Stevig eten dus, een soort alles-komt-goed eten. Hersteld-vertrouwen-eten.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Nodig voor vier personen:

• 500 gr kalfsgehakt of h.o.h.

• 1 ei

• 1 uitje (geraspt)

• 2 ansjovisfilets, fijngehakt

• 2 augurken

• 10 groene olijven

• 3 theel verse fijngehakte dille

• 1 eetl fijngehakte peterselie

• 4 eetl broodkruim

• 2 eetl zure room

• peper, zout en nootmuskaat

Bereiding:

Hak de augurken, de olijven, de dille en de peterselie. Roer het broodkruim door de zure room. Meng in een ruime kom het gehakt met het ei, het geraspte uitje, de gehakte ansjovis, de olijven, dille, peterselie, augurken en het zure room-mengsel. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Vorm een gehaktbrood. Verhit de boter en braad het gehakt aan alle kanten lichtbruin.

Til het gehakt uit de pan en leg het in een vuurvaste schotel. Blus de braadpan af met water, of nog lekkerder met witte wijn en giet de jus over het gehakt. Dan de oven in, 50 min. op 200° C. Af en toe kijken of het niet te droog wordt, dan een scheutje water erbij.

Lekker met veel groenten en een Extra Stout van Jopen.

Bekijk meer van