1991180
Vrij

Filmrecensie ’Normandie nue’ ✭✭✩

Bloot slaat uiteindelijk dood

— Wat: film, komedie, drama

— Regie: Philippe Le Guay

— Met: Francois Cluzet, Toby Jones, Arthur Dupont

Schipperen tussen drama en komedie

Schipperen tussen drama en komedie

Ooit voedden zij het land, nu dreigen de boeren van een plattelandsdorpje in Normandië zelf te creperen door dalende vleesprijzen en hoge bedrijfskosten. Als zij met een wegblokkade nauwelijks aandacht weten te trekken, ziet hun toegewijde burgemeester een andere mogelijkheid om media-aandacht te krijgen voor hun ellende. Al moeten de bewoners daarvoor wel met de billen bloot.

Schipperen tussen drama en komedie

Schipperen tussen drama en komedie

De buitenlandse fotograaf Newman (Toby Jones) brengt burgervader Georges (Francois Cluzet uit Intouchables) op het idee. Vervolgens probeert hij de plaatselijke bevolking over te halen om mee te werken aan een kunstproject van deze Amerikaan: een spiernaakte groepsfoto in het Normandische landschap. Waarbij de vergelijking met The full monty en Calendar girls zich opdringt. En de blootfoto’s van Spencer Tunick duidelijk ter inspiratie dienden.

Schrijver-regisseur Philippe Le Guay heeft alleen grote moeite de juiste toon te vinden, schipperend tussen sociaal-realistisch drama en volvette komedie. Hoofdrolspeler Cluzet gooit intussen al zijn charmes in de strijd en blijft sympathiek. Toch voorkomt dat niet dat de vele zijpaden die Le Quay in zijn verhaal inslaat vrijwel allemaal verzanden. En uiteindelijk slaat zelfs het – ronduit keurige - bloot dood.

Marco Weijers