Nieuws/Vrij

Vla is de Hollandse flan

Een vlaai zonder vlaai is vla. Ooit maakten we in Nederland een gebak met een vulling van eieren en melk en fruit die vlade heette en vlaai in de volksmond werd en daarna taalkundig uiteenging in vla en vlaai. En hoe kom ik daarop?

Met een omweg. Emilie van der Woerd van KokenopHout.com had Argentijnse gasten en zette steeds foto’s van flan op Facebook en dan kreeg ik me toch een trek. Ik vroeg om het recept maar dat is nog niet uitgeprobeerd. Toen dacht ik: vla is de Hollandse flan. En iets gemakkelijker te maken.

Giet de melk (als je de helft vervangt door room nog lekkerder) in een steelpan, en schraap boven de melk de zaadjes uit de vanillepeul. Doe ook de peul in de room, en breng alles langzaam tegen de kook aan. Laat tien minuten trekken, haal dan de vanillepeul eruit. Meng suiker en maïzena, en roer hier met de eidooier een papje van. Schep een lepel van de hete melk bij het papje, terwijl je goed roert. Schep weer een lepel melk erbij, en blijf roeren. Als het opgewarmd is, giet je dit bij de resterende melk in de pan, blijf roeren verhit langzaam, niet koken, totdat de vla is gebonden. Giet in een kom en laat afkoelen. Serveer met rabarbermoes.

Nodig voor 4 personen:

• 1 liter volle melk

• 60 g suiker

• 40 g maïzena

• 1 vanillestokje

• 2 eierdooiers

• snufje zout

Bekijk meer van