Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Hammetje voor jonge mannen

Steven Lilly - Flickr

Mevrouw Wilbrink deed er niets aan, Moederdag bedoel ik. Ze was druk. Maar de zonen van mevrouw Wilbrink wisten wel beter. Halverwege de dag begreep ik dat dat tafel gedekt kon worden.

Steven Lilly - Flickr

Er stond al een paprikaschotel in de oven. Even een brood erbij gebakken, was ook niet echt moeilijk. Maar twee van die kerels… Op het laatste moment besloot ik het gepekelde hammetje dat ik zaterdag speciaal voor dit soort gelegenheden bij de super had meegegrist, ook in te zetten.

De zware gietijzeren pan. Boter erin. Op het vuur. De ham hoeft echt niet gezouten te worden. Daar zit al zout water genoeg in. Wel peper. Lekkere peper. Ik zou zeggen maal wat piment, Jamaicaanse peper. Dat smaakt naar een handvol specerijen. Als je rondom een kleurtje hebt aangebracht, giet je een flesje hefeweissbier erbij. Drie deciliter ongeveer. En zes dadels. En een scheutje stroop, een eetlepel azijn en dan gaat de deksel erop. 40 minuten in de oven op 200 °C.

Haal het hammetje uit de saus. Werk de dadels erdoor. Die binden prachtig. Snij de ham in dunne plakken, kook de saus terug tot die mooi dik is. Schenk over het vlees. En wacht tot ze het eerste plakje nemen. Wedden dat ze nog veeeeeel vaker aanschuiven?

Serveer met een salade en gebakken aardappels. Schenk er natuurlijk een weissbier bij. Een Paulaner, een Franciskaner of de Weihenstephaner.

Nodig voor 4 personen:

• 400 gr gepekelde hammetje

• boter

• peper, Jamaicaanse piment

• 3 dl hefe weissbier

• 1 eetl stroop

• 1 eetl azijn

• 6 gedroogde dadels

Lees meer over