Nieuws/Vrij

Filmrecensie: ’Oh Lucy!’ ✭✭✭✩

Kantoorslaaf hunkert naar liefde

— Wat: film

— Regie: Atsuko

— Hirayanagi

— Met: Shinobu Terajima, Josh Hartnett, Kaho Minami

Kantoorslaaf

Kantoorslaaf

Och, wat voelde Atsuko Hirayanagi zich ongelukkig toen zij in 1992 als 17-jarige uitwisselingsstudent uit Japan op een middelbare school in Los Angeles terechtkwam. De taalbarrière, culturele verschillen, eenzaamheid... Wat moest er van haar worden? De korte film die de regisseuse in 2014 over haar buitenlandse avontuur maakte, oogstte wereldwijd zo veel lof, dat zij besloot er een volbloed drama van te maken: Oh Lucy!

Kantoorslaaf

Kantoorslaaf

In het prestatiegerichte Tokio droomt de eenzame kantoorslaaf Setsuko (Shinobu Terajima) van een groots en meeslepend leven. Haar eentonige bestaan wordt enigszins opgevrolijkt als zij op Engelse les gaat bij de excentrieke, maar aantrekkelijke Amerikaanse docent John (Josh Hartnett). Wanneer deze onverwachts terugkeert naar San Diego, besluit Setsoku hem achterna te reizen.

Met Oh Lucy! serveert Hirayanagi een pakkende, bitterzoete tragikomedie over botsingen van culturen en menselijk leed. Wat aftrapt als een geestig portret van een dolende ziel verandert langzaam in een voorgehouden, confronterende spiegel: wie en waar je ook bent, overal en altijd heb je liefde en warmte nodig. Door de rappe opeenvolging van bizarre situaties, directe humor en diep tragisch melodrama is de film hier en daar wat onevenwichtig. Maar het sterke acteren van Terajima en een verrassende Hartnett compenseren dat ruimschoots.