Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: doe eens een inktvis

Vraag me niet waarom, maar het kan dus dat een mens zomaar op inktvis komt. De Noordzee zit er vol mee en het is goedkoop en op een of andere manier is inktvis synoniem aan op tafel dansen en volle glazen.

Nodig voor een gezellige tafel:

•1 kg schoongemaakte grote inktvis

•50 g boter

•1 grote ui, gesnipperd

•3 takjes tijm

•2 blaadjes laurier

•6 knoflookteentjes, gehakt

•300 ml tomatenpassata

•zonnebloemolie

•125 ml cognac

•4 eetlepels room

•bosje peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Smelt de boter in een ovenschaal en voeg de ui, tijm en laurierblaadjes toe met een flinke draai zwarte peper. Fruit ongeveer 15 minuten zachtjes tot de ui goudbruin en zacht is. Roer en nu pas de knoflook door. Zet het vuur uit en roer de passata erdoor. Laat even staan.

Snij de inktvis in repen en dan in stukjes van 2,5 centimeter. Snijd de tentakels op ongeveer dezelfde lengte. Ach, toch, eng? De visverkoper doet het heel graag voor je. Dep zo droog mogelijk.

Pak een grote braadpan en zet op hoog vuur. Wanneer de pan intens heet is, gooi je een derde van de inktvis met drupje zonnebloemolie en een royale snuf zout in de pan. Bak fel af tot het gekleurd is. Herhaal nog twee keer met de overgebleven inktvis. Beetje water erbij en de helft van de cognac.

Laat het zachtjes met deksel erop 40 minuten sudderen, daarna nog eens 20 minuten met deksel eraf, zodat het allemaal indampt. Roer de rest van de cognac en de room erdoor en serveer met rijst en heel veel peterselie.

Brouwerij De Kromme Haring uit Utrecht brouwt een stout met de naam Inktvis. Leuk, hè.

Bekijk meer van