Nieuws/Vrij
2107635
Vrij

Gebruikte hybrides

Wat koop je voor… € 12.500?

Hybride personenwagens waren vijf jaar geleden fiscaal voordelig. Inmiddels zijn de meeste leasecontracten afgelopen en kan zo’n zuinige auto een heel slimme koop zijn.

Occasionselectie

Honda Insight (2009-2014)

De Honda is een zogeheten ’mild hybrid’. De elektromotor assisteert weliswaar, maar drijft nooit zelfstandig aan. Met de sterk gestroomlijnde Insight rij je niettemin met gemak 1 op 18. Medio 2012 was er een minimale facelift. De exemplaren daarvóór zijn onaangenaam hard geveerd. De zilvergrijze Trend-uitvoering voor € 12.250 die we via gaspedaal.nl vinden bij een autobedrijf in Roermond, is van november 2013 en heeft 36.000 km gelopen.

Lexus CT200h (2011-heden)

De aandrijflijn van de CT200h is identiek aan die van de Toyota Prius. De Lexus voelt als een klasse hoger: comfortabeler en met een mooier interieur. De eigenzinnige vormgeving eist zijn tol op de achterbank en in de kofferbak:; daar is maar weinig ruimte beschikbaar. Je rijdt gemakkelijk 1 op 18. Wij kiezen voor een zwarte (augustus 2012, 123.000 km) die voor € 12.200 te koop staat bij een autobedrijf in Surhuisterveen.

VW Jetta Hybrid (2012-’14)

Op zich is dit een best comfortabele auto, met opvallend veel ruimte achterin en een joekel van een kofferbak (510 liter). Toch is deze Volkswagen in hybridetechniek niet vergelijkbaar met de Japanse concurrentie. Het werkt allemaal minder verfijnd en een gemiddeld verbruik van 1 op 16 valt ook wat tegen. Bij een groot occasioncentrum in Tilburg staat een zilvergrijze (december 2013, 112.500 km) voor € 12.400.

Oordeel van de Wegenwacht

Honda Insight

De Insight rijdt probleemloos, al is er één onhandigheidje van het model bekend: de transmissie wil soms niet uit de parkeerstand. De Wegenwacht verhelpt dit ter plaatse. Als het vaker voorkomt, is het zaak er in de garage even naar te laten kijken.

Lexus CT200h

De CT200h illustreert de spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid. Het komt weleens voor dat de stekker van de hoogspanningsaccu zich iets loswerkt. Een kwestie van goed vastzetten, maar laat dat wel door de Wegenwacht doen! Nooit de tank helemaal leeg rijden: dan moet de hybride-accu extern worden geladen, een tijdrovende bezigheid.

Volkswagen Jetta Hybrid

Bij de Wegenwacht zijn geen specifieke klachten over de Jetta Hybrid bekend. Dat geldt trouwens voor de gehele Jetta-serie. Dit model deelt zijn techniek met onder meer de Golf, dus de klachten zijn ook hetzelfde. Een slecht lopende benzinemotor wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een kapotte bobine. Daarvan heeft de krachtbron er vier.

Kijk op www.anwb.nl/auto voor meer ANWB occasiontests.

Ons advies

Een hybride gezinsauto is een uitstekend idee. De aangeboden Honda wint het pleit mede dankzij z’n zeer lage kilometerstand, in combinatie met het kwaliteitsniveau.