Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: kip uit de hemel

Het leuke aan koken is dat je de mensen aan je tafel echt in vervoering kan brengen. Dat sommige smaken rechtstreeks uit de hemel lijken te komen. Een van die geweldige combinaties is druiven en kip. En wijn, natuurlijk! Heel leuk, net na mijn reis langs de Bodensee kreeg ik per toeval Koch, Duitse keuken anno nu van Liesbeth en Marijne Thomas op mijn bureau. Toeval? Toeval bestaat niet. Wij zijn gewoon stom dat we niet meer uit de Duiste keuken koken. Hoewel? Is dit Duits?

Nodig voor vier aan tafel:

• 1 kg kip in stukken

• 2 eetl boter

• 2 sjalotten

• 2 tenen knoflook

• 200 ml riesling

• 100 ml kippenbouillon

• 2 takjes tijm

• 1 laurierblad

• 1 handvol pitloze druiven

• 100 ml slagroom

• zout en peper

Bereiding:

Zout en peper over de stukken kip. Braad in de roomboter de stukken kip tot ze mooi bruin zijn en haal even uit het vet. Bak daar nu de uitjes en knoflook in. Giet er dan de wijn bij en de bouillon en leg de stukken kip er weer in. Tijm, laurier, vooral nog wat lekkere peper. Deksel op de pan. Kwartier laten pruttelen.

En dan slagroom en de grote truc: druiven bij de jus. Laat zo 25 minuten heel zacht sudderen. Serveer met nieuwe aardappels. Duitsers gebruiken Riesling en zeggen dat het een echt Duits recept is. Fransen gebruiken Sauvignon Blanc en zeggen dat het een echt Frans recept is.

Heerlijk met een Batavier van Budels in het glas, dan is het echt Nederlands, dit gerecht.

Bekijk meer van