Nieuws/Vrij
2122503
Vrij

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt lezersvraag

Help, mijn kat valt me aan!

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een vraag van een lezer. Dit keer: „Ik kan mijn poes Zipper van anderhalf nooit optillen of aaien; ze haalt altijd uit! Soms krijgt ze gitzwarte ogen alsof ze me wil aanvallen. Ook springt ze uit het niets in mijn benen/armen en blijft hangen, tot bloedens toe. Soms staat ze in een hoekje en springt dan zomaar ruim een meter omhoog. Wat kan ik doen?”

Piet Hellemans: „Als katten in hun vroege leven niet goed gesocialiseerd met mensen en met andere katten zijn, dan kan dat gedragsafwijkingen veroorzaken die moeilijk zijn af te leren. Sommige katten laten zich niet optillen, zoals bij u het geval is.

Het jacht- en spelgedrag wat u beschrijft, past bij een jonge kat en is (behalve dat het te hardhandig gebeurt) normaal gedrag. Ik denk dat een soortgenoot van ongeveer dezelfde leeftijd en het andere geslacht een fijne speelkameraad voor haar kan zijn. Katten kunnen elkaar goed leren hoe hard er kan worden gespeeld en dat mensen niet eng, maar leuk zijn.

Wel is het zaak om katten onder begeleiding en in fasen te koppelen. Een asiel of opvang kan helpen. Daar kunt u ook een kameraadje voor Zipper vinden.”

Ook een vraag aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl en wie weet lees je hier het antwoord terug.