Nieuws/Vrij

Recept van de dag: auberginesoep

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Mevrouw Wilbrink nam een bos Chinese look mee. Dat is een felle soort bieslook. We hadden er zoveel van dat we het niet op kregen. Dus in wat neutrale olijfolie samen met een rode peper even heel warm laten worden en in een fles laten rusten. Een paar druppels van die olie zijn genoeg voor een complete ontploffing in ieder gerecht. Daar moest ik aan denken bij deze simpele auberginesoep.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Nodig voor met z’n tweeën:

• 3 aubergines in plakken, licht gezouten

• 3 sjalotjes in reepjes

• ½ l bouillon

• olie

• boter

• 2 boterhammen in kleine blokjes gesneden

• 2 eetl room

• tuinkruiden naar keuze

• beetje citroenrasp

Bereiding:

Aubergine wordt pas lekker als je de vrucht goed bakt. Dus snij de aubergine in plakken. Beetje zout erop, laat uurtje staan. Knijp uit en bak in wat olie, met de ui. Tot de aubergine begint te slinken. En dan nog een en dan nog een. Aubergine met de ui in een blender. Doe er de bouillon bij. En daarna al de tuinkruiden die je lekker vindt. Wat oregano, majoraan, is altijd goed. Tijm, natuurlijk. Zelfs wat van het koningskruid, basilicum. Brengt de soep heel even tegen de kook.

Bak de stukjes brood in wat boter tot ze lekker knapperig zijn en doe er dan een scheutje daslookolie bij en wat groene tabasco. Dat lijkt samen heel erg op mijn Chinese look-brouwsel. Croutons moet je echt in boter of olie bakken, stukjes geroosterd brood vallen uit elkaar en dan krijg je broodsoep.

Soep afmaken met een scheut room, een klein beetje citroenrasp en je eet weer helemaal zomers. Erbij een La Trappe Wit. En buiten opeten. De merel fluit weer in de avond!

Bekijk meer van