2136520
Vrij

Filmrecensie: ’The bookshop’ ✭✭✭

Bedaagd boekendrama

— Wat: film, drama

— Regie: Isabel Coixet

— Met: Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy

’The bookshop’ heeft iets ouderwets.

’The bookshop’ heeft iets ouderwets.

Boeken hebben Florence Green (Emily Mortimer) altijd troost geboden. Dus als zij na de dood van haar echtgenoot haar leventje weer probeert op te pakken, opent zij een boekwinkeltje in een slaperig Engels kustdorpje. Niet iedereen is daar blij mee.

’The bookshop’ heeft iets ouderwets.

’The bookshop’ heeft iets ouderwets.

De bemiddelde Mrs. Gamart (Patricia Clarkson) ontpopt zich in The bookshop tot haar grootste tegenstander. Zij wil in het historische pandje dat de jonge weduwe met haar boeken betrekt liever een ’kunstcentrum’ beginnen en stelt alles in het werk om Florence Green en haar winkel weg te krijgen. Haar invloed is niet gering en ze schuwt geen enkel middel.

Toch krijgt de beginnende boekhandelaar ook steun uit onverwachte hoek. Bijvoorbeeld van de rijke Edmund Brundish (Bill Nighy), die een teruggetrokken leven leidt en zich ontpopt tot de beste klant van Florence. Zeker als hij door haar adviezen nieuwe literaire helden ontdekt. Hij werpt zich ridderlijk in de heersende machtsstrijd.

De Spaanse regisseur Isabel Coixet (My life without me, The secret life of words) baseerde zich op de gelijknamige roman van Penelope Fitzgerald, die zich afspeelde in 1959. Ook haar verfilming ademt die sfeer, niet alleen door de setting, maar ook door haar aanpak. Mortimer, Clarkson en Nighy zijn als acteur aan elkaar gewaagd en weten de aandacht vast te houden, maar als geheel heeft dit bedaagde boekendrama toch vooral ook iets ouderwets.