Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: mosselchowder

Evening Standard / eyevine

Hangmosselen werden in de jaren zeventig al in Ierland uitgevonden. Alleen geloofde niemand het en duurde het jaren voordat de techniek waarbij de mosselen hoog in het water hangen en daar volop eten vinden, naar ons land kwam. En met de warmte van de afgelopen tijd is er nog meer te eten voor mosselen. Dus tijd voor dit door en door Ierse recept, maar met de Neeltje Jans Hang-mosselen.

Evening Standard / eyevine

Nodig voor vier borden:

• 1 kg mosselen in de schelp

• 20 g boter

• 80 g bacon of pancetta, in grove stukken

• 1 ui, gesnipperd

• 2 stengels bleekselderij, onderkanten en draden verwijderd, fijngehakt

• 250 g aardappels, geschild en in blokjes van 1-2 cm gesneden

• 800 ml visbouillon

• 2 laurierblaadjes

• 4 takjes tijm, plus extra

• 120 ml room

• 4 takjes kervel

• peper

Bereiding:

Kook de mosselen in een klein beetje water in 8 minuten gaar. Zeef het kookvocht door een stuk kaasdoek. Zet de mosselbouillon apart. Haal het mosselvlees uit de schelpen.

Smelt in een soeppan de boter op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ongeveer vijf minuten tot de ui glazig is en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze twee minuten mee. Voeg nu de mosselbouillon, visbouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Breng het geheel aan de kook en kook de aardappels in tien minuten gaar.

Breng de soep op smaak met peper. Laat de soep nog vijf minuten op laag vuur zachtjes koken voor je hem opdient. Serveer met takjes kervel en eventueel nog wat takjes tijm.

Erbij, wat dacht je? Pint of Guinness natuurlijk! En een stuk zelfgebakken sodabrood met echte boter.

Bekijk meer van