Nieuws/Vrij
2143126
Vrij

Varen

Innovatief

Elk jaar buigen we ons met zo’n tien collega-watersportjournalisten over de vraag welke boten moeten tot Hiswa Motor- en Zeilboot van het Jaar worden gekroond. In deze discussies vragen we ons telkens af wat de beste criteria zijn om deze prestigieuze prijs toe te kennen. Een vergelijking met die voor de Auto’s van het Jaar is snel gemaakt. Daar maken alleen producten voor de gewone man kans.

Gelukkig is dat bij boten anders. Wordt het criterium ’innovatie’ leidend, dan hebben degelijke consumentenproducten minder kans. Kies je voor criteria die vooral de kwaliteit benadrukken, dan loop je kans dat alleen gemiddeld goede producten hoog scoren. De boot van het jaar-prijs is dan vaak een oeuvreprijs voor de bouwer.

Ik ben voorstander van nominatie van innovatieve producten. Als jury van deskundigen moeten we een scherp oog voor trends hebben. Zo kunnen we voorspellen welke innovaties de komende jaren op grote schaal zullen worden toegepast. Misschien spijtig voor de werven die al jaren degelijke producten op de markt brengen. Maar misschien kan het een stimulans zijn om innovatief te bouwen, wat Nederlandse werven eigenlijk aan hun stand verplicht zijn.