Nieuws/Vrij
2145478
Vrij

Gadgettester

Asus Zenfone Max Plus: goedkope krachtpatser

Aan de Asus Zenfone Max Plus kan niemand zich een buil vallen, vindt Thijs Wolters.

Aan de Asus Zenfone Max Plus kan niemand zich een buil vallen, vindt Thijs Wolters.

In deze rubriek proberen we elke week handige en/of bijzondere gadgets uit. Deze week nam Thijs Wolters de Asus Zenfone Max Plus onder handen. Een goedkope krachtpatser die zich al aardig kan meten met een dure iPhone of Galaxy S9.

Aan de Asus Zenfone Max Plus kan niemand zich een buil vallen, vindt Thijs Wolters.

Aan de Asus Zenfone Max Plus kan niemand zich een buil vallen, vindt Thijs Wolters.

Smartphones hebben hun plafond wel zo’n beetje bereikt. Ze worden nog steeds elk jaar beter, maar de verbeteringen zijn in toenemende mate marginaal. De ’middenklassers’ onder de mobiele telefoons zijn daardoor een goedkoper alternatief geworden.

Veel mensen kiezen automatisch voor het nieuwste van het nieuwste als ze hun telefoonabonnement verlengen of oversluiten. Die paar tientjes per maand aan afbetaling van een nieuw toestel merk je toch amper... Toch tik je tegenwoordig gedurende een abonnementsperiode met gemak richting de duizend euro af voor een iPhone X of een Samsung Galaxy S9.

De tijden dat alleen dergelijke topmodellen een zorgeloze mobiele ervaring geven, zijn echter verleden tijd. Dat merkte ik tijdens een paar dagen met de Asus Zenfone Max Plus. Het begint al met het beeldscherm. Dat is goed leesbaar, zelfs vanuit de raarste hoeken, en de kleuren komen natuurgetrouw over, zeker voor een lcd-scherm.

De Zenfone doet alles wat je van een smartphone uit 2018 zou verwachten. Het toestel heeft voor de beveiliging zowel een vingerafdruksensor als gezichtsherkenning. Beide methoden werken weliswaar niet vlekkeloos, maar goed genoeg om niet geïrriteerd te raken.

Als je eenmaal ’binnen’ bent, word je begroet door de gebruikersinterface van Asus. Ik ben geen fan van de felle kleurstelling, maar tot mijn blijdschap ontdekte ik dat die gemakkelijk kan worden aangepast met behulp van thema’s. De keuze is reuze, dus er zit voor iedereen iets van haar of zijn gading tussen.

De Zenfone is vlot in gebruik. Wie graag op hoge snelheid door een webpagina scrolt, zal geen last van haperingen hebben. Het scherm reageert sowieso snel op aanrakingen; seconden wachten totdat een app eens besluit om op te starten, is er niet bij. Dan heeft het toestel ook nog eens een gigantische batterij waardoor hij niet meteen leeg is nadat u de digitale Telegraaf heeft uitgespeld.

Natuurlijk zijn er dingen aan te merken op de Zenfone. Het design is niet bijzonder geïnspireerd. Het toestel is een standaard zwarte rechthoek met gebolde randen richting de achterkant. Geen telefoon waarvoor je snel een compliment zal krijgen.

De camera levert prima plaatjes af, zeker bij daglicht, maar het zijn geen foto’s die je op groot formaat kunt uitprinten om aan de muur te hangen. Wie graag de individuele haren van zijn huisdier op een foto telt, zal naar een andere smartphone moeten uitkijken. Maar goed, daarvoor kun je natuurlijk beter een echt fototoestel gebruiken.

Wie een smartphone zoekt om mee te appen, mailen en internetten en misschien af en toe eens een fotootje voor Facebook of Instagram te maken, kan zich geen buil aan de Zenfone vallen.

In ’t kort

Plus

Zeer gunstige verhouding tussen (lage) prijs en kwaliteit

Min

Design niet spectaculair. Camera goed, maar niet hoogwaardig

Waardering 4,5 sterren

Prijs € 250