Vrij/Reizen
2154514
Reizen

Erfgoed centraal in muziek, theater en kunst

Texel: eiland vol inspiratie

Texel heeft er naast rust, ruimte, schapen en strand deze maand nóg een trekpleister bij. Tijdens de Lange Juni Cultuurmaand worden bezoekers getrakteerd op muziek, theater, kunst en culinaire verrassingen.

De avond is nog zonovergoten als we na een lange dag op onze e-bike richting het hotel in Den Burg fietsen. Wind in onze haren, het landschap goudgekleurd van de zon. „Zullen we hier altijd blijven?” klinkt het achter me. „Het is hier zóóó mooi.” Ik kan alleen maar instemmen. Klein als ze is, heeft mijn driejarige het goed gezien.

Ik bedenk me dat dit Texelse landschap perfect past in de belevingswereld van een kind. Weiland, weggetje, boompje, boerderijtje hier, schaapje daar. Overzichtelijker wordt het niet. Misschien is juist dat wel het grote geheim van Texel. Het meest bezochte waddeneiland van ons land kreeg in 2016 niet voor niets van het toonaangevende Lonely Planet een plekje in de top 10 mooiste Europese bestemmingen.

’Gewoon de schapen’

Voor dochterlief zijn het ’gewoon de schapen’ als ik haar vraag wat ze dan precies zo mooi vindt. En dat verklaart veel, want daarvan zijn er een heleboel. Een kleine 14.000 om precies te zijn, net zoveel als het aantal inwoners.

Hoewel het er een eeuw geleden nog drie keer meer waren, leren we de volgende dag van Texelaar Cor van Heerwaarden. Geboren en getogen op het eiland, maakt hij zich net als de Texelse boeren zorgen over het aantal schapen dat in rap tempo minder wordt. De dieren houden wordt te duur en de wol en het lamsvlees leveren vandaag te dag nog te weinig op een gezin van te kunnen onderhouden.

In zijn groene bestelauto leidt Van Heerwaarden ons door de weilanden bij het pittoreske Den Hoorn, langs schapenboeten (de voor het eiland zo kenmerkende halve huisjes in de weilanden) en boerenschuren. Maar in plaats van schapen zien we daar kunstwerken. Die wel bijna allemaal iets met schapen te maken hebben. De kunstwerken zijn onderdeel van het jaarlijkse Kunstfestival Klifhanger dat deze maand tijdens cultuurmaand Lange Juni op het eiland wordt gehouden en waarvan Van Heerwaarden een van de organisatoren is.

Kunstenaars van Texel, maar ook daarbuiten, tonen hun werk op het gebied van muziek, theater en kunst. Als toerist kun je tijdens cultuurmaand Lange Juni overal op het eiland terecht voor een keur aan muzikale optredens, theatervoorstellingen, lezingen en culinaire verrassingen.

Klifhanger

Het thema van Klifhanger is dit jaar erfgoed. Aangezien schapen onlosmakelijk met het eiland zijn verbonden, zijn de dieren naast zee en strand een veel terugkomend onderwerp tijdens het festival.

Zo wandelen we met Van Heerwaarden naar een weiland waar in een verlaten Texelse schapenboet een kunstenares doeken van wol maakt. Zo authentiek dat zelfs de blauwe en groene wol van de gedekte schapen erin is verwerkt. Bij de de tentoonstelling ’Schaapjes op het droge’ in de schuur van boerderij ’t Nieuwland zien we op schilderijen en tekeningen typische eilandtaferelen van beroemde Texelse kunstenaars. Het is bijzonder om te zien dat veel van die landschappen er vandaag nog precies zo uitzien.

Fietsend over het eiland maken we kennis met vele andere typische Texelse verschijnselen. De zelfgetimmerde stalletjes langs de weg bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor aardbeien, jam, aardappelen, boeken of bloemen. Het geld? Dat gaat op goed vertrouwen gewoon in een blik of potje.

Ook onlosmakelijk verbonden met het eiland: het strand. Met dertig kilometer zandstrand is de zee altijd dichtbij. Wij rijden naar De Cocksdorp, op het noordelijkste puntje van het eiland vanwaar je ook dagtochten naar Vlieland kunt maken.

Daar strijken we neer op het immens brede strand met zand zo wit dat het in de hitte van vandaag bijna tropisch aandoet. Tientallen kitesurfers zijn op de gunstige wind afgekomen en verzorgen een spectaculair schouwspel.

Strandavontuur

Na ons strandavontuur bezoeken we ijsboerderij Labora dat op een paar minuten van het strand ligt. Het Texelse ijs is op verschillende plekken op het eiland te koop, maar een bezoek aan de boerderij is de moeite waard. We krijgen er een kijkje achter de schermen en zien hoe de koeien door een robot worden gemolken. Er komt geen mensenhand meer aan te pas.

Ons ijsje eten we in de grote speeltuin bij de boerderij waar ze een springkussen hebben. Zo groot dat zelfs volwassenen het niet kunnen laten om er even op te klimmen.

Maar hoe leuk ze alles ook vindt, voor mijn driejarige is het hoogtepunt het bezoek aan Schapenboerderij Texel bij Den Burg. Ze knuffelt er met lammetjes en kan haar geluk niet op kan als ze ook nog een flesje mag geven. Dat dit de diertjes zijn waarvan we de avond ervoor voortreffelijk hebben gesmuld (het Texels lam wordt geroemd vanwege zijn zilte smaak), vertellen we er maar niet bij.

Lange Juni

Tijdens de Lange Juni Cultuurmaand staat Texel een maand lang in het teken van muziek, cultuur en kunst. Bijna dagelijks kun je ergens op het eiland een voorstelling, optreden of expositie bezoeken.

De zomeravondconcerten in de historische kerken van Den Hoorn, Oosterend, Den Burg en Oudeschild bijvoorbeeld, waar klassieke stukken ten gehore worden gebracht. Tijdens Cinema Garage vertonen op Texel opgegroeide filmmakers hun documentaires in tot minibioscopen omgebouwde garages en boerenschuren.

Bijzonder zijn ook de ’Op het erf van’-ontmoetingen, waar geboren en getogen Texelaars op het erf bij boeren vertellen over wat zij op het eiland hebben zien veranderen.

De maand wordt op 7 juli afgesloten met rock- en popfestival Sompop in een weiland bij De Waal. Kijk voor het volledige programma op langejuni.nl en klifhangertexel.nl

Zo kom je er

Texel ligt een kleine vier kilometer van Den Helder. Vanaf daar is het met de veerdienst Teso 20 minuten varen. Tip: koop online vast een ticket zodat je gelijk kunt doorrijden/-lopen. Wij overnachten bij Hotel De Lindeboom in Den Burg. Boekt u uw accommodatie bij de VVV, dan ontvangt u een ’Texel-paspoort’, een handig reisdocument met tips en kortingen. texel.net