Nieuws/Vrij

Recept van de dag

De laatste haring

Morgen is het zover, dan ligt de nieuwe haring, de Hollandse Nieuwe, bij de visboer en in de haringstallen. De afgelopen weken heb ik heel veel haringmannen en vrouwen mogen ontmoeten. Natuurlijk veel van die verhalen over dat het aan de stal beter is.

Gistermorgen stond ik om vijf uur in Spakenburg op een markt waar visverkopers uit het heel land kwamen om partijen haring te keuren. Ieder dorp, iedere stad, iedere provincie heeft een andere haringsmaak. Geweldig. Op onze site telegraaf.nl/vrij kan je er een filmpje van zien.

Nog een recept voor de laatste gewone haring: Meng de aardappelblokjes met de ui, de stukjes haring, de appelpartjes, de kappertjes en het citroensap. Roer de zure room, mayonaise en mierikswortel door elkaar en breng op smaak met een klein beetje Worcestersaus. Meng door de salade. En verder? Nou, opdienen natuurlijk. Met wat waterkers. Oh, dat kleine pepertje in de waterkers gaat zo mooi met mierik. Geniaal simpel lekker gerecht. Opleuken, dan een klein beetje grapefruitkaviaar erbij. En je schenkt er een Pale Ale Citra van Kees bij. Man, man, man, dat het allemaal kan.

Bekijk ook:

Haring inleggen

Nodig als voorgerecht voor 4 personen:

• 2 grote aardappels, gekookt, in blokjes

• 1 bosui, gesnipperd

• 3 schoongemaakte haringen in stukjes

• 1 appel in blokjes

• 1 eetl kappertjes

• sap van een ½ citroen en wat rasp

• 125 ml zure room

• 1 eetl mayonaise

• 1 eetl mierikswortel

• worcestersaus

Bekijk meer van