Vrij/Reizen
2155377
Reizen

Hotel van de week: PM Vänner in Växjö

Chillen op Zweeds dakterras

Een goed hotelbed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een uniek, opvallend of bijzonder hotel tot hotel van de week. Deze keer: PM Vänner in het Zweedse Växjö.

In Scandinavië is het toch altijd slecht weer? Wat moet je dan als hotel met een dakterras met twee zwembaden? Het designhotel PM Vänner in het Zweedse Växjö (spreek uit: Vekràh) laat zien dat dit vermaak wel degelijk zin heeft. In de centraal gelegen stad is het tijdens ons verblijf warmer dan in Barcelona. Dus chillen we op de enorme loungebedden, zien we de zon achter de bescheiden skyline zakken en dobberen we op de eerste rang bij een bruiloft op het naastgelegen terras.

Daarna dalen we af, naar een van de 75 kamers waarvan er niet één hetzelfde is, ingericht door veelal lokale designers. Scandinavisch design staat voor minimalistisch doch functioneel: van de grijze, comfortabele, luie stoel tot de strakke houten kast met koffiezetapparaat en designboeken. Je wilt ze direct in je eigen huis hebben.

Daarna dalen we nog dieper af. Het PM Vänner Hotel beschikt over een indrukwekkende wijnkelder met maar liefst 20.000 flessen. Diep weggestopt in de archieven van het oude bankgebouw worden de flessen bewaard en uitgeschonken bij de gerechten die in de bistro en het restaurant worden geserveerd. Zowel de wijnen als de sommeliers hebben de nodige prijzen in de wacht gesleept. Is het in 2016 en ’17 met een Michelin-ster bekroonde restaurant wat deftiger, de bistro is wat informeler. Met gerechten als ’depressieve ree’ (vlees) en ’gestoomde heks’ (vis) is deze zeker aan te raden.

Ontbijten gebeurt op weer een ander dakterras, of binnen met uitzicht op het zwembad. Met broden vers uit eigen bakkerij. Växjö staat ook wel bekend als de voedselhoofdstad van Zweden. Geen idee hoe die Zweden zo slank blijven met al dat gastronomisch geweld. Ik trek nog maar een paar baantjes in het zwembad.

In ’t kort

Interieur

Een lust voor het oog voor degenen die niet van dertien-in-een-dozijn houden.

Ligging

Hartje Växjö, aan een winkelstraat.

Service

Zoals overal in Zweden weten ze hoe ’t heurt.

Opvallend

Behoefte aan een kussen met ingebouwde luidspreker...? Op te vragen bij de receptie.

Prijs

Vanaf €100

Site

pmrestauranger.se/sv/hotel