Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: meiraap met pekelvlees

Vandaag gaan we naar de masterclass Beef on the Beach van Alain Alders, lid van Chef’s Irish Beef Club en Executive Chef van restaurant De Vrienden van Jacob.

Er zijn flink wat lezers bij met een diepgaande kennis van het onderwerp van vandaag, de brisket, het borststuk. Zelf zat ik aan pekelvlees te denken. Maar dat duurt weken, dus dat gaat niet in een masterclass. Maar je kan het natuurlijk wel kopen.

Nodig voor een warme avond voor twee:

• 3 meirapen

• 300 gr pekelvlees

• 2 bosuitjes

• 7 zilveruitjes

• 1 eetl piccalilly

• olijfolie en zout en peper

Bereiding:

Vraag de slager om een stuk pekelvlees en snij het in stevige reepjes. Snij de meirapen in plakken en leg ze op een ovenschaal. Overgiet met olie, kwast ze echt even in. Wat zout erover en leg er bijvoorbeeld wat rozemarijn tussen.

Schuif in de oven, 140 °C, een half uur of tot de meirapen knapperig gaar zijn. Hangt er echt vanaf hoe vers ze zijn. Haal uit de oven, overgiet met wat pittige olijfolie, paar druppels azijn en draai er peper over.

Als de meirapen zijn afgekoeld snij ze dan nog eens door en maak een salade van de rapen, het pekelvlees, wat fijngesneden bosui, zilveruitjes en wat piccalilly. Lekker stuk zuurdesembrood ernaast.

Vandaag is het nog zomer, morgen is het voorlopig voorbij. Ernaast, een Porter, of nog mooier een Duits schwarzbier. Alweer een bierstijl die in Nederland mist. Een Köstritzer Schwarzbier bijvoorbeeld.

Bekijk meer van