Nieuws/Vrij
2198106
Vrij

Filmrecensie: ’The last son’ ✭✭✭✩

Verbijsterende doofpotaffaire

— Wat: film, drama

— Regie: John Curran

— Met: Jason Clarke, Ed Helms, Kate Mara

Jason Clarke als de slappe Ted Kennedy.

Jason Clarke als de slappe Ted Kennedy.

Geen familie zo tragisch als de Kennedy’s. 1944: piloot Joseph P. Kennedy sneuvelt tijdens een missie boven de Noordzee. 1963: president John F. Kennedy wordt in Dallas vermoord. 1968: in Los Angeles wordt ook politicus Robert F. Kennedy om het leven gebracht. Aan senator Ted Kennedy de taak om als laatste zoon van de beruchte dynastie de familie-eer hoog te houden en de politieke ambities waar te maken.

Jason Clarke als de slappe Ted Kennedy.

Jason Clarke als de slappe Ted Kennedy.

Alleen treft de Kennedy-vloek Ted Kennedy ook als hij in 1969 in beschonken toestand een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij een campagnemedewerkster verdrinkt. En met nieuwe verkiezingen voor de deur is een schandaal wel het laatste dat de politicus kan gebruiken.

Met The last son reconstrueert John Curran op fascinerende wijze één van de meest verbijsterende doofpotaffaires uit de politieke geschiedenis. Een peloton niets en niemand ontziende advocaten en pr-mensen wordt losgelaten om de waarheid te verdoezelen, zodat Ted herkozen kan worden als senator van Massachusetts. „Allemachtig”, verzucht één van de mediastrategen al snel, „Het recht praten van de Varkensbaai-invasie had meer kans van slagen.”

Intussen ontpopt Ted Kennedy (Jason Clarke) zich steeds verder tot de slappeling én het uilskuiken van de familie. Bij de uitvaart van de omgekomen jongedame draagt hij voor de show een nekbrace, enkel om sympathie bij het grote publiek te kweken. Onbetaalbaar is vervolgens de meewarige blik van zijn adviseur Joseph Gargan (een verrassende Ed Helms uit The hangover), die ziet hoe zijn baas definitief diens morele kompas verliest.