Nieuws/Vrij

Recept van de dag: witte ragoutsoep

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

En weer eens op pad, in de Britisch racing green zespitter naar München en dan door naar een berghut in Zuid Tirol. Meneer en mevrouw hadden nog een huwelijkscadeau liggen. Wie wat bewaart! Een weekeind lang wandelen en lekker eten. Ik houd jullie culinair op de hoogte.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Eerst maar eens opruimen en daar stuit ik op het Electrakookboek Elfde druk, 1948 en daarin staat Witte ragoutsoep. Nou schijnt het vandaag niets dan koud en nat te worden.

Nodig voor 4 personen

• 1 l runderbouillon

• 200 gr kalfsgehaktballetjes, gaar

• 2 eetl fijngeknipte verse tuinkruiden naar smaak

• 1 dl kookroom

• 40 gr bloem

• 40 gr boter

• 1 ei

• 1 eetl citroensap

• 3 eetl witte wijn

• zout en peper

Bereiding

Doe bloem en boter in een pan en onder hoog vuur (schakel in den hoogsten schakelstand) en roer beiden tot een glad papje. Voeg bij delen roerende de bouillon toe. Wanneer de soep kookt nog even doorkoken.

Klop in een soepterrine (daar word je toch blij van!) het ei met de room goed los en voeg hieraan al kloppende de kokende soep toe. Maak af met een paar lepels witte wijn, wat citroensap, de tuinkruiden en balletjes gehakt die al eerder zijn gaargekookt. Maak af met wat zout en peper.

Wat denk je? Een stuk echt stokbrood erbij? En een glas Chateau Neubourg, het mooiste vaderlandse pils? Die depressie boven is zo over!

Bekijk meer van