Nieuws/Vrij
2200778
Vrij

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt lezersvraag

Waarom kwijlt en hijgt hond in auto?

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een vraag van een lezer. Deze week: Mijn tienjarige cairnterriër had nooit een probleem in de auto. Nu hijgt en kwijlt ze tijdens een langere autorit. Kan het de leeftijd zijn of de ’statische lading’ van het een of ander?

Piet Hellemans: „Het kwijlen en hijgen is waarschijnlijk misselijkheid, als gevolg van wagenziekte. Dat ontstaat doordat het evenwichtsorgaan en de ogen in een rijdende auto tegenstrijdige signalen afgeven. Dit kunt u beperken door de hond naar buiten te laten kijken; met name door de voorruit. Het verhogen van een kennel kan uitkomst bieden, of plaats deze zo in de auto dat de hond naar buiten kan kijken. Als er een stabiel punt in de verte zichtbaar is, dan geven de ogen en het evenwichtsorgaan wél juiste signalen aan de hersenen door en neemt de misselijkheid af. Zorg er uiteraard voor dat de hond goed gezekerd is. Bij heftige wagenziekte of lange ritten zijn er ook medicijnen tegen wagenziekte te verkrijgen bij uw dierenarts.

In zijn algemeenheid kan een hond wennen aan autorijden en het leuk gaan vinden door korte ritjes te maken naar favoriete plekken, zoals het strand of het bos.”

Vragen aan Piet?

Mail dierenvriend@telegraaf.nl

Wie weet leest u het antwoord hier terug.