Nieuws/Vrij
2202343
Vrij

Culinair

Recept van de dag: aardappelsalade

Klop op de deur. Daar staat daar Gerard Vernooij, fruitteler te Cothen met de eerste Lekkerlanders. En wat zijn Lekkerlanders? Wel, dat zijn aardappelen die Gerard Vernooij lekker vindt. En die zijn klanten lekker vinden. Ze zijn stevig maar niet hard, ze zijn kruimig maar blijven vast. Een alleskunner van een aardappel. Ze hebben een machtig mooie smaak, die kan komen van de oude rivierklei of gewoon van de goede zorg van een teler die op smaak teelt en niet op opbrengst. Ze zijn klein dit jaar, want er is heel weinig water gevallen.

Nodig voor vier personen:

1 kg aardappels

4 eetl mayonaise

2 eetl mosterd

1 eetl extra vergine olijfolie

Sap van ½ citroen

4 bosuitjes, fijngesneden

8 augurken, fijngehakt

1 eetl kappertjes

1 bosje platte peterselie, fijngesneden

5 blaadjes verse dragon, gescheurd

Bereiding:

Wat zout in het water en zet de aardappels op. 15 tot 20 minuten. Dan afgieten.

Bewaar twee eetlepels kookvocht. Laat aardappels afkoelen, deksel van de pan. Klop wat kookvocht, mayonaise, mosterd, olie en citroensap door elkaar. Als je de aardappels net vast kunt houden, dan snijd je ze in plakjes. Meteen daarna het mengsel erover. Laat nu staan tot het goed is afgekoeld. En daarna liefst nog in de koelkast.

Snij de augurkjes fijn. De kappertjes mogen ook één keer door, afhankelijk van hoe groot je ze hebt gekocht. Dan de bosui, ragfijn, de peterselie, natuurlijk, en heel belangrijk, de verse dragon (alleen de blaadjes). Liefst scheuren. Allemaal goed door elkaar mengen.

Palmpje erbij. Het leven is goed.