Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Indische eierballen

Door Felix Wilbrink

We blijven nog even in de Indonesische sfeer. Met flink wat warmte op komst altijd een goed idee. In citeer rijkelijk uit het prachtige boek ’Selamat Makan, 900 ‘blauwe hap’ recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine’. Samengesteld voor Wouter Rademakers.

Zijn unieke verzameling recepten waarde jaren anoniem rond op internet tot het in een prachtige boekvorm verscheen. Zie je wel, dat internet, echt waarde heeft het uiteindelijk niet. Zo’n boek heeft waarde.

Verscholen eieren, ja, natuurlijk, eigenlijk gewoon Groningse eierballen, maar dan op z’n Indisch. Nu al zin in: Heb je de eieren al gekookt? Pel ze alvast. Dan meng je gehakt met ui, knoflook, peper, zout, nootmuskaat, ketoembar, laat even de smaak intrekken. Kwartier is genoeg. Roer eidooier los met water en meng met paneermeel door het gehakt. Verdeel in vier porties. Bekleed ieder ei met een portie gehakt, haal ze door het eiwit en bak ze dan in olie goudbruin en knapperig. Even laten uitlekken. Lekkere Indische knabbels ernaast. Bergen kroepoek, schaaltje atjar, kommetje rijst, je weet het wel.

Oh, in het glas, een Château Neubourg van Gulpener, natuurlijk!!! Wat anders?

Nodig voor vier porties:

• 4 kleine eieren, 4 minuten gekookt, geschrokken en gepeld

• 500 gr mager rundergehakt

• 1 fijngesnipperde ui

• 1 teen knoflook, geperst

• 1 theel Javaanse suiker

• ½ theel ketoembar (gemalen korianderzaad)

• ½ theel nootmuskaat

• 4 eetl paneermeel

• 2 dl olie

• 1 eiwit

• 1 eidooier

Lees meer over