Vrij/Uitgaan
2236292
Uitgaan

Diva krijgt prijs op Film by the Sea

Sophia Loren naar Vlissingen

Filmdiva Sophia Loren deed wereldwijd harten sneller kloppen.

Filmdiva Sophia Loren deed wereldwijd harten sneller kloppen.

Filmdiva Sophia Loren (83) zal op 9 september in Vlissingen de Grand Acting Award in ontvangst nemen. De komst van de Italiaanse Oscarwinnares belooft een van de hoogtepunten te worden van het jubilerende festival Film by the Sea.

Filmdiva Sophia Loren deed wereldwijd harten sneller kloppen.

Filmdiva Sophia Loren deed wereldwijd harten sneller kloppen.

Festivaldirecteur Leo Hannewijk noemt Lorens toezegging om naar Zeeland af te reizen een grote eer. Aansluitend aan het lauweren van de gevierde actrice, zal de klassieker Una giornata particolare (1977) worden vertoond, waarin zij schitterde met Marcello Mastroianni. Ettore Scola, die deze film regisseerde, ontving in 2003 ook al een oeuvreprijs tijdens Film by the Sea. Het filmevenement, dat dit jaar z’n 20e editie beleeft, wordt gehouden van 7 t/m 16 september,

Eregast Sophia Loren was in 1962 de eerste filmster ooit die in Hollywood werd bekroond voor een buitenlandse film, voor haar rol in La ciociara . Toch leek een leven als actrice er in haar jeugd niet bepaald in te zitten. Als dochter uit een arm eenoudergezin (haar vader bleef altijd buiten beeld), draaide haar jonge jaren vooral om overleven.

Liefdesrelatie

Betere tijden braken aan toen zij van Napels naar Rome verhuisde. Loren en haar moeder verdienden wat geld door te figureren in de epische klassieker Quo Vadis (1951) en de 15-jarige Sophia werd opgemerkt bij een schoonheidswedstrijd door filmproducent Carlo Ponti. Een gouden match, bleek al snel. De twee maakten niet alleen films samen, maar begonnen ook een liefdesrelatie die tot aan Ponti’s dood in 2007 stand zou houden.

Na een aantal jaren in Italië films te hebben gemaakt, maakte Loren in 1957 de overstap naar Hollywood. Ze kwam naast Cary Grant te staan in de oorlogsfilm The pride and the passion (1957), speelde met Anthony Perkins in Desire under the elms (1958), kreeg in de romantische komedie Houseboat (1958) nog eens Grant als tegenspeler en was de geliefde van Charlton Heston in het historische epos El cid (1961).

In Italië was Loren intussen bezig met de rol die een van de hoogtepunten van haar carrière zou worden. In La ciociara (1960) speelde ze een alleenstaande moeder die met haar dochter moest onderduiken tijdens de oorlog.

Prostituee

Na het succes van deze film sloeg de actrice nog een aantal keren de handen ineen met regisseur Vittorio de Sica. Zo speelde ze in de romantische komedie Ieri, oggi, domani (1963) samen met Marcello Mastroianni drie verschillende stelletjes in drie korte verhalen. Een jaar later werkten Loren, Mastroianni en De Sica opnieuw samen voor Matrimonio all’italiana (1964), over een succesvolle zakenman en de prostituee waar hij een relatie mee begint. Een film die Loren opnieuw een Oscarnominatie opleverde.

Mastroianni en Loren maakten samen uiteindelijk elf films, waarvan Una giornata particolore de meest gedenkwaardige was. Het tedere drama over twee flatgenoten die nader tot elkaar komen terwijl op straat het nazisme onder Mussolini opkomt, werd wereldwijd bejubeld.

Scene uit ’Una giornata particolare’.

Scene uit ’Una giornata particolare’.

Nadat ze in de jaren tachtig slechts in een handjevol televisiefilms te zien was geweest, maakte ze met Robert Altmans Prêt-à-porter (1994) en kleine comeback, gevolgd door de komedie Grumpier old men (1995) met Jack Lemmon en Walther Matthau. Maar haar filmoptredens werden steeds schaarser. Wel werkte ze met haar jongste zoon – regisseur Edoardo Ponti – nog samen voor Between strangers (2002) en was zij te zien in Nine, de Amerikaanse musical-remake van Fellini’s 8/12.