Nieuws/Vrij
2239386
Vrij

Koude delicatesse zonder opsmuk

Pure ijspret!

Romig, vol ijs met echte smaak, gemaakt van échte ingrediënten.

Romig, vol ijs met echte smaak, gemaakt van échte ingrediënten.

IJs zoals het is bedoeld. Met suiker, slagroom én melk. Romiger krijg je je bolletjes niet. Indien gewenst met een fris fruitig smaakje. Uiteraard door verse fruitpuree toe te voegen. Banketbakker Martin Langeveld van Patisserie De Roset gooit hoge ogen met zijn ijs. Wij proeven waarom dat is!

Romig, vol ijs met echte smaak, gemaakt van échte ingrediënten.

Romig, vol ijs met echte smaak, gemaakt van échte ingrediënten.

Het is vroeg in de ochtend als uw verslaggeefster bij Martin Langeveld in zijn bus stapt. „Hoe eerder we zijn, des te verser de melk”, roept de charmante banketbakker. Samen met zijn vrouw Carmen bestiert hij Patisserie Chocolaterie De Roset met maar liefst twee filialen in Castricum en een in Heerhugowaard. Sinds een jaar of negen verkopen ze ijs. Echt ijs ’zonder opsmuk’. „Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met allergieën en de gezondheid, maar wat mij betreft mag je, wat zeg ik, móet je jezelf zo af en toe trakteren op een lekker ijsje. En dan het liefst zo’n volle romige waar stiekem alles in zit waar een mens zo van kan genieten. Met melk dus, als het aan mij ligt.”

Banketbakker Martin Langeveld haalt elke morgen verse melk voor zijn ijs.

Banketbakker Martin Langeveld haalt elke morgen verse melk voor zijn ijs.

Warme melk

Iedere ochtend rijdt de banketbakker, nadat hij zijn winkels heeft voorzien van vers banket, langs zijn ’hofleverancier’ van melk. Daarmee kan zijn ijsmaker strakjes aan de slag. Het belooft een prachtige dag te worden, dus hij heeft voor de zekerheid een extra melkbus ingeladen. Op naar Boerencamping De Kei! Deze minicamping biedt een echte boerenbeleving, mede doordat het tevens een melkveehouderij en een bloembollenbedrijf is. Boeren én broers Willem en Arnold Res staan ons al op te wachten.

Terwijl Willem twee veertigliter-bussen uit onze bestelbus trekt, geeft Arnold ons een korte rondleiding over het erf. „We leveren al sinds jaar en dag aan De Roset. Eerst aan Martins voorganger en nu dus aan hem. Ik meen al veertig jaar lang. De rest gaat naar FrieslandCampina. Maar aangezien Martin praktisch om de hoek woont, mag hij hier zijn bussen volgooien. Verser krijg je je melk niet, het is zelfs nog warm als hij het in de machine gooit.” Wauw, zo vanuit de koe belandt het dezelfde dag nog op je hoorntje of in je coupe. En hoe dat precies in z’n werk gaat horen, zien én proeven we straks in de patisserie.

Nu eerst het land op, we willen ’die dames’ zien grazen. „We hebben er 75 die in de zomer dag en nacht buiten blijven”, vervolgt de boer zijn verhaal. „Bij de meesten gaan de koeien ’s avonds naar binnen en worden ze bijgevoerd zodat ze meer melk produceren. Wij doen dit niet. Dan maar wat litertjes minder. De stier mag ook gewoon gezellig bij ze om te doen wat -ie moet doen.” Ik geloof dat we hier in de ’koeien-wellness’ zijn beland! En al helemaal als we heuse waterbedden ontdekken in de stal van de koeien van De Kei. „Zo krijgen ze geen nare ontstekingen”, legt Arnold ons uit. Het kan niet anders dan dat de melk in Langevelds bussen top is. Snel naar de zaak, we hebben ijs te draaien!”

IJskoning

De 27-jarige Jeroen Koning is er de ijskoning. Behendig giet hij de verse melk in de machine om te pasteuriseren. Aan de schone, romige melk worden vervolgens hulpgrondstoffen, zoals suiker en slagroom toegevoegd. Na een proces van opkoken, terugkoelen en rijpen is de basismix gereed.

Koning: „Ik heb er drie jaar over gedaan om dé perfecte mix te creëren en momenteel wil ik er he-le-maal niets aan veranderen. Proeven? Zeg maar waar je trek in hebt. Hazelnoot, chocolade, vanille misschien?” Niet eerder kreeg ik de kans zo’n vers ijsje te eten. Doe maar vanille! Terwijl Jeroen een vanillestokje opensnijdt en ’het zwarte goud’ zich op zijn mes ophoopt, kijken de fotograaf en ik verlekkerd toe wanneer het in de kom bij de basismix verdwijnt. We moeten een kleine tien minuten geduld hebben totdat de ijsmachine zijn werk heeft gedaan. Duurt lang! Maar dan is het zover.

Een dikke romige deken golft onder begeleiding van Jeroens spatel de ijsbak in. Die geur! Met onze lepeltjes in de aanslag kunnen we niet wachten om een bolletje (of twee) van het super verse, volromige vanille-ijs soldaat te maken. We zijn verkocht én hebben de smaak te pakken. Kom maar door met die bollen. „Jullie hebben geluk dat ik nog een bak van mijn favoriete smaak moet maken”, lacht Jeroen. Eerder vermaalde hij op hoge snelheid hazelnoten en maakte er een pasta van. „Van hazelnootijs krijg ik echt nooit genoeg.” Nou Jeroen, wij nu ook niet meer! Maar dan wel bij De Roset. Want daar weten ze wat ijs maken is. Mét melk. Van de koeien van De Kei.

IJsprijs

Naast roomijs wordt er natuurlijk ook sorbetijs gedraaid in Patisserie De Roset. Hierin wordt geen melk gebruik, maar water, vruchtensappen of -purees. En daarvoor heb je fruit nodig. Vers fruit! Banketbakker Martin Langeveld maakt naast de boer óók iedere ochtend een stop bij de fruitteler. Eerlijk en vers werk loont! Langevelds zelfgemaakte room- en sorbetijs is onlangs weer in de prijzen gevallen. Het banketbakkersgilde Patisserie College reikte hen een onderscheiding uit voor hun jarenlange stabiele kwaliteit.