Nieuws/Vrij

Culinair

Recept van de dag: vaderlandsche stoofsla

Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

Nog een keer dan. Omdat het het mooiste gerecht uit den Vaderlandsche geschiedenis is. Ken je deze regels nog: „Alles kan ik verdragen, het verdorren van bonen, stervende bloemen, het hoekje aardappelen kan ik met droge ogen zien rooien, daar ben ik werkelijk hard in. Maar jonge sla in september net geplant, slap nog. In vochtige bedjes, nee.” Leer het je kinderen! Leer het zelf. Van Rutger Kopland dus.

Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

Nodig voor twee personen

• 2 kropjes botersla

• 1 eetl paneermeel

• 1 eetl boter

• 2 eetl geraspte jonge geitenkaas

• 50 gr spekblokjes

• 1 dl witte wijn

Dressing

• 1 eetl frambozenazijn

• 1 eetl witte wijn

• 1 eetl walnootolie

• ¼ theel suiker

Bereiding

En dan nu de kropsla even bijwerken. Buitenste bladeren er af, de kropjes dan in een stoompan vijf minuten laten stomen. Moet het echt kropsla zijn? Ja, die heeft een smaak van binnen die door geen ijsberg of romaine wordt overtroffen.

Spekjes in een ovenschaal, leg de sla erop. Bestrooi met kaas en paneermeel. Peper, grof zout, stukjes echte boter. Giet wat witte wijn in de schaal. En nu de hete oven in. Kwartier. Tot ze goudbruin zijn.

Geef bij nieuwe aardappels en bedruppel met een dressing van frambozenazijn, witte wijn, walnootolie en een klein beetje suiker. Gewoon sla, mensen, daar kan je zoiets lekkers mee maken.

Erbij? Ik zou zeggen een beest, een tripel een Chimay Wit. Om dat zoete in de sla weer naar voren te brengen.

Bekijk meer van