Nieuws/Vrij
2252150
Vrij

Zien: deze kampeerders maken er een feestje van

Nederlanders staan internationaal bekend om de Hollandse gezelligheid op de camping. Het liefst nemen we ons hele interieur mee. Want een gepimpte tent, caravan of camper maakt de kampeervakantie namelijk nóg leuker. Wij troffen op de camping deze vakantiesfeermakers.

Hysterie op wielen

Roze, roze en nog eens roze. En vooruit: ook nog wat blauw hier en daar. De caravan, een Avento uit 1975, van Merel Wismeijer (41) uit Amersfoort is in een woord hysterisch te noemen. „Hij valt inderdaad lekker op”, lacht Merel.

Ze kocht haar caravan tweeënhalf jaar geleden (toen nog wit met een donkergroene band) voor haar eigen zaak: een grime- en schminkbedrijf waarmee ze door het hele land reist. „Zo heb ik altijd alles bij me. Een keukentje en mijn eigen bed.”

„Leuk en handig, zo’n caravan, maar ik houd wel van een beetje kleur. En omdat ik hem ook bedrijfsmatig gebruik, moet-ie natuurlijk een beetje opvallen. Maar ik sla er dan een beetje in door.”

Het beddengoed, de kastjes, het bestek: roze en blauw. Ook de accessoires zoals de tafelkleedjes, de bloemetjes en de plantenbakken zijn in de bedrijfskleuren. De ’hysterische flamingo’s’ en de zelfgemaakte luifel maken het geheel af.

Twee uur is ze bezig om alles op te tuigen. „Maar het afbreken gaat sneller. Eenmaal weer thuis zoek ik wel uit wat ik er allemaal in de koffer heb gegooid!”

Merel heeft onlangs een weekend gekampeerd in Schaijk met haar echtgenoot en dochter van zes. „Dat paste prima. Aan beide kanten van de caravan zit een eethoek met tafelblad dat naar beneden kan. Matrasjes eroverheen en je hebt twee bedden. Heel knus en vooral mijn dochter vond het een groot feest om in de caravan te slapen.”

Apetrots is ze op haar caravan. Zeker als ze op de camping wordt overladen met leuke reacties. „Veel mensen vertellen me hoe mooi en kleurrijk ze mijn caravan vinden. Of ze vragen of ze eens binnen mogen kijken of ermee op de foto kunnen.”

Ook op de weg is de caravan een ’nekkendraaier’. „Soms komen mensen even naast me rijden en dan steken ze hun duim omhoog. Het is natuurlijk ook hysterie op wielen!”

Feestje

Miranda Boer Kok (40) uit Schoonhoven houdt niet van saai. Maar wel van een feestje. Haar Volkswagen camperbusje uit 1979 past dan ook precies bij haar. Miranda: „Ik sta erom bekend dat ik overal een feestje maak, ook op de camping. Het moet voor mij altijd leuk en gezellig zijn. Waar ik ook ben.”

Miranda heeft de camper al vijftien jaar. „Mijn man Martin en ik kochten hem omdat we echte Volkswagenfreaks zijn. We hadden al een kever en wilden ook zo’n oude bus met van die ronde koplampen.”

Martin heeft er acht jaar over gedaan om de camper van buiten te restaureren. „Maar aan de binnenkant hebben wij niets gedaan. We hebben het geluk gehad dat het interieur er nog heel goed uitzag toen we de bus kochten.”

De twee retro stoelen waren de eerste accessoires die Miranda kocht. „Gevonden bij een vrouw in Limburg toen we op weg waren naar de camping.” De rest van de aankleding, zoals de tafelkleedjes, slingers en opblaasbare snuisterijen haalt ze overal vandaan. Ze koopt ook veel in budgetwinkels, want „het hoeft heus niet veel te kosten”, zegt Miranda. „Voor heel weinig geld kan je overal iets moois van maken.”

Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en binnenkort drie weken in Italië: er is bijna geen land in Europa waar Miranda niet heeft gekampeerd. „Toen ik de bus vijftien jaar geleden kocht, trokken mijn man Martin en ik er nog met zijn tweeën op uit. Nu doen we dat met zijn vieren, met onze jongens Tom (13) en Niek (9) erbij.”

Mobiel erfgoed

„Het lijkt wel een museum! Alles klopt”, horen Theo en Marijke Loef, beiden 70, uit Markelo regelmatig. Hun caravan komt uit 1971 en zo ziet hij er ook uit. „We hebben sinds 2016 dit stukje mobiel erfgoed in ons bezit en vinden dat het ook de jaren 70 sfeer moet uitstralen.”

Het pimpen van de caravan werd een gezamenlijke hobby. Theo en Marijke struinden kringloopwinkels en rommelmarkten af om originele artikelen uit de jaren 70 te verzamelen. De gehaakte gordijntjes en de macramé plantenhanger vonden de twee op zolder. Theo: „Die hingen bijna vijftig jaar geleden in ons allereerste huis.”

Theo en Marijke kamperen meerdere keren per jaar. Onlangs nog in de Biesbosch, Aalten en Noordlaren. Een gepimpte caravan maakt een kampeervakantie extra bijzonder, vindt het echtpaar. Hun uitbundig versierde sleurhut zorgt namelijk voor leuke gesprekken met onbekenden. „Mensen staan stil om even te kijken en vinden het een feest van herkenning”, zegt Marijke. „Vooral kinderen en jongeren zijn heel geïnteresseerd in de huishoudelijke artikelen die zij niet kennen. Zoals de wonderpan, waarmee je cake kunt bakken op het gasstel.”