Nieuws/Vrij
2253805
Vrij

Lezersvragen aan huishoudexpert

Zo verwijder je een koffievlek uit je tapijt

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer: ’hoe verwijder ik witte aanslag van terracotta plantenpotten?’, ’hoe krijg ik een koffievlek uit mijn tapijt?’ en ’hoe krijg ik mijn vloer streeploos schoon?’

Terracotta

Els Overweg: „Ik heb drie terracotta plantenpotten. Ze hebben een witte uitslag die met een sopje niet te verwijderen is. Weet u een oplossing?”

Zamarra: „De witte uitslag is kalkaanslag, dat verdwijnt inderdaad niet met een sopje, maar wel met schoonmaakazijn. Doop een spons in schoonmaakazijn en maak hiermee de pot schoon. Het kan zijn dat u de behandeling moet herhalen om alles te verwijderen.”

Koffievlek

Sjouk Nijenhuis heeft geknoeid. „Ik heb een kop koffie omver gestoten op mijn lichte wollen vloerbedekking. Hoe krijg ik deze vlek er uit?”

Zamarra: „Ik heb goede ervaringen met James Vlekkenwonder, een vlekkenmiddel voor tapijt en bekleding. Soms is het nodig de behandeling te herhalen, maar het resultaat is vaak vrij goed. Het middel is online verkrijgbaar en soms bij tapijt- en meubelzaken.”

Streeploos

Pauline de Groot: „In mijn appartement heb ik een laminaatvloer. Deze maak ik stofvrij met een microvezeldoek, maar vieze voeten en vlekken krijg ik er natuurlijk niet mee weg. Hiervoor gebruik een net aan vochtige doek en soms laminaatreiniger. Het lukt echter nooit om de vloer streeploos schoon te krijgen.”

Zamarra: „De beste oplossing is de vloer te dweilen met water met een scheut schoonmaakazijn, dit droogt streeploos op.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt?

Mail naar zamarra@telegraaf.nl