2256594
Vrij

Droomstart

Deze beginnersauto’s koop je voor €2.500

Je hebt net je rijbewijs behaald. Waaraan ga je je zuurverdiende geld besteden? Met deze drie suggesties beleef je op autogebied een droomstart.

Occasionselectie

Mazda MX-5 (1998-’06)

Een pure tweezitter, met rijeigenschappen om je vingers bij af te likken. Het eerste model MX-5 is zo ver uitgedund, dat alleen de beste nog over zijn (en die zijn duurder). Dus kom je uit bij het daaropvolgende model, die met de vaste koplampen en gewelfde flanken. Via gaspedaal.nl vinden we voor € 2.250 een oranje metallic exemplaar met een 1.8-liter benzinemotor én een hardtop (1998, 268.000 km) bij een autobedrijf in Soest.

Mini Cooper (2001-’06)

Een Mini is gewoon leuk! Zijn tijdloze uiterlijk verveelt nooit en dan hebben we het nog niet eens gehad over de rij-eigenschappen! Een standaard Cooper biedt al alles wat je wilt. Gaspedaal.nl leidt ons naar een autobedrijf in Harderwijk, voor een Chili-uitvoering in de klassieke kleurencombinatie donkergroen met wit. De auto komt uit 2002, heeft 220.000 km gelopen en mag mee voor € 1.950. Zo hou je nog wat reserve voor ‘je weet nooit’.

Peugeot 206 CC (2000-’07)

Een CC is een zeer Franse auto. Niet zo sportief, wel comfortabel en je kunt met volle teugen genieten van het gevoel van open rijden. In de praktijk rijdt een CC even moeiteloos als elke 206. Wel heeft de carrosserievariant een uiterlijk dat een stuk smaakgevoeliger is. Bij een autobedrijf in Almelo staat een fraaie zilvergrijze 2.0-16V (2002, 92.000 km) te koop. Met zijn vinnige krachtbron is dat voor € 2.499 letterlijk een sterke aanbieding.

Oordeel van de Wegenwacht

Mazda MX-5

Zo lang een MX-5 netjes wordt bereden en op tijd zijn onderhoud krijgt, is het een uitermate betrouwbare auto. Zelfs met zeer hoge kilometerstanden. Roest is wel een aandachtspunt, met name bij de dorpels ter hoogte van de achterwielen. De cabrioletkap vervangen is redelijk betaalbaar, juist omdat er zoveel vraag naar deze daken is.

Mini Cooper

Elektronica in combinatie met vocht leidt bij deze Mini tot onschuldige storingen. Losse kabels en -contacten kunnende auto lam leggen, maar dat heeft de Wegenwacht zo verholpen. Dat geldt zelfs wanneer het complete dashboard uitvalt. Andere euvels zijn een losse kabel tussen de versnellingspook en –bak, waardoor je niet meer kunt schakelen.

Peugeot 206 CC

Elektronische storingen komen bij elke 206 voor, maar dat zijn in de regel kleinigheden die de Wegenwacht voor je oplost. Let bij aankoop op olielekkage vanaf de koppakking: dat kan de oorzaak zijn van veel grotere problemen. Stuurkogels en ophangpunten slijten sneller dan gebruikelijk. Specifiek CC zijn waterlekkage en een kwetsbare kapconstructie.

Ons advies

Bij welke auto is de balans tussen een emotionele aankoop en een verstandige besteding van je schaarse centen het beste? Dan kiezen wij toch voor de spreekwoordelijke Japanse bouwkwaliteit van de Mazda.

Kijk op www.anwb.nl/auto voor meer ANWB occasiontests.