2256859
Vrij

Sonos Beam

Sonos ’praat’ met iedereen

— In deze rubriek proberen we elke week handige en/of bijzondere gadgets uit. Deze week installeerde Lenno van Dekken het nieuwste (slimme) paradepaardje van de Amerikaanse speakerfabrikant Sonos, de Beam. Een verrassende ervaring.

De Sonos Beam klinkt prima en lijkt een alleskunner.

De Sonos Beam klinkt prima en lijkt een alleskunner.

Wat gaat het worden: Siri van Apple, Alexa van Amazon of de Google Assistant van die andere grote jongen?

De Sonos Beam klinkt prima en lijkt een alleskunner.

De Sonos Beam klinkt prima en lijkt een alleskunner.

Ook de Nederlandse consument zal over niet al te lange tijd een keuze moeten maken. Welke slimme assistent gaat onderdeel van je dagelijks leven uitmaken? Welke zal je informeren over het weer, de drukte op de weg of via een simpel spraakcommando je tv uitzetten en je lampen dimmen of uitschakelen?

Naast de keuze voor de slimme assistent moet ook nog de keuze voor de speaker of het complete geluidssysteem worden gemaakt. U begrijpt het al: dat kan een zootje worden en dat is het bij mij thuis als early adaptor dan ook. Mijn vrouw wordt er al gek van! Een Amazon Echo, een HomePod van Apple, een Google Home. Gooi daar nog wat Chromecasts, een Apple TV en wat Google mini’s in de rest van het huis tegenaan en het feest is compleet: CHAOS! (die alleen ik begrijp). Haar HTC doet het weer niet op de HomePod, mijn iPhone praat niet echt lekker met Google. Kortom, irritatie alom.

Maar nu is er Sonos. Het merk is al jaren duidelijk zichtbaar op de Nederlandse markt en introduceerde een geluidssysteem waarbij je door je hele huis op diverse boxen je muziek op hoge kwaliteit kunt afspelen. Met name bij de oudere consument scoorde het (wat hoger geprijsde) merk goed, maar dat blijft niet lang zo.

Met de Beam verlaat Sonos het oude pad niet. In het Sonos-huis aan de Amsterdam Singel genoot ik optimaal van het multi-room geluidssysteem, stoeide dankzij de instructie van Experience Manager Liam van der Linden eenvoudig met Siri en Alexa en speelde met een simpele druk op het scherm muziek af van mijn Android- en iOS-telefoon.

,,Sonos is van oorsprong speakerfabrikant, maar roert zich nu ook stevig op softwaregebied. De Beam heeft in het buitenland al Alexa van Amazon, de Google Assistant komt er bij een toekomstige update aan en ook Siri is mogelijk. Daarnaast ondersteunt de Beam meer dan 60 muziekdiensten. Van Spotify tot Apple Music en alles wat daar tussenin zit”, aldus Cynthia van der Moolen, PR Manager Benelux van Sonos.

In Nederland ondersteunt Sonos nog geen slimme assistenten, maar dat is een kwestie van maanden. Alexa en Google zullen via softwareupdates direct in de speaker komen, Siri werkt via je iOS-apparaat. Over enige weken krijgt de Beam een update en zal ook Airplay 2 van Apple ondersteunen.

De installatie thuis van de Beam was een verademing, vooral dankzij HDMI-ARC aansluiting (audio return channel). Alle tv’s van de laatste jaren hebben wel zo’n aansluiting. De Beam werd herkent, geluid van mijn tv automatisch uitgeschakeld en met mijn vertrouwde afstandsbediening had ik alles onder controle. Koppel aan de Beam nog twee Sonos speakers en eventueel een subwoofer (niet echt noodzakelijk) en je hebt Dolby Digital 5.0 of 5.1.

In het Amsterdamse Sonos-huis was het natuurlijk ook nog even ’movie-time’. Geef een slimme assistent de opdracht en de Philips Hue lampen brengen je huiskamer in filmsfeer en Sonos is klaar voor Dolby Digital 5.0. Puur genieten van je films!

En ben je er klaar mee? Alexa: ’Zet de tv uit’ en het is stil in huis. Ook weleens lekker.