Nieuws/Vrij
2257826
Vrij

Zo maak je brisket

Door het eerst te pekelen wint de brisket aan smaak.

Door het eerst te pekelen wint de brisket aan smaak.

Met een groepje lezers gingen we aan de gang, op het strand in Zandvoort, bij Strandpaviljoen Ajuma Beach: brisket maken. Wat is brisket nu weer? Vlees van de borst van de koe. Lezer Olaf van der Harst had er al eens van gehoord en wilde indruk maken op zijn vrienden. Dat lukte. Hieronder zijn recept.

Door het eerst te pekelen wint de brisket aan smaak.

Door het eerst te pekelen wint de brisket aan smaak.

„Ik heb eerst een slager gezocht die de brisket wilde uitsnijden. En daarna ben ik gaan experimenteren”, zegt Van der Harst. „Ik heb de slangmethode gebruikt.”

Even duizelt het me, tot ik begrijp dat hij onderin de bbq een slang van briketten heeft gelegd. Geniaal. Er brandt altijd één kooltje, zo lang door als je de slang hebt gelegd.

Het recept van Van der Harst: ’Maak je bbq klaar voor de snake-techniek. Leg er een driekwart cirkel van drie kooltjes in. Steek deze aan met een paar aangestoken kooltjes. Leg op de kooltjes houtsnippers die in een half uur in bier zijn gedrenkt, deze zorgen voor de oh zo belangrijke rook. In het midden van de bbq zet ik een aluminium schaal met de rest van het bier.

Dan gaat de brisket, ingesmeerd met mosterd, erop en thermometer erin. Deksel dicht en wachten. Hou in de gaten dat de bbq rond de 110 graden blijft. En als de brisket 90 graden is, gaat hij eraf, en dan nog een half uur tot een uur voor de laatste paar graden tot de 95-100. Dan gaat hij eraf, laat ik hem rusten en dan genieten!’