Nieuws/Vrij

Recept van de dag: vakantiepasta met artisjok

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

De artisjok is familie van de distel. Een geniale vrucht. Nou, ja, eigenlijk is het de bloem, het vlezige deel onder de vracht aan meeldraden die in het hart van de bloem zitten. Sommigen eten de blaadjes. Die koken de hele artisjok, breken de blaadjes af, schrapen er met hun tanden het dikkere gedeelte af.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Persoonlijk ben ik meer voor de ingelegde artisjokbodems. Zoals ik ze ken van de merken Sacla en GreenAge. Voor de laatste worden ze gegrild en dan in eerste klas olie bewaard. Al wat jij hoeft de doen is op vakantie gaan en heel even te koken.

Nodig voor een caravan vol:

•1 potje artisjokharten

•300 gr diepvries doperwten

•3 tenen knoflook in stukjes

•1 dl witte wijn

•3 eetl droge vermout of witte wijn

•6 eetl gehakte peterselie

•1 eetl citroensap

•6 stukjes heel fijngesneden gedroogde tomaten op olie

•zout en zwarte peper

•pasta

Bereiding:

Kook de doperwten in een klein laagje water net, maar dan ook net gaar. Giet af, spoel af onder ijskoud water, laat uitlekken. Snij de artisjokharen in reepjes. Bak samen met knoflook in de olie van de artisjokken.

Even heet, dan de wijn erbij en de bouillon. Laat even pruttelen. Nu de doperwten toevoegen, citroensap, zwarte peper, ruim peterselie. Als laatste de superdun gesneden gedroogde tomaten (uit olie) erbij en dat sausje, dat daar voor je neus al bijna onweerstaanbaar is, gaat over dampige vers gekookte pasta.

Fijne vakantie!