Nieuws/Vrij
2280976
Vrij

Recept van de dag: zo gaar je zalm

De wilde keta zalm komt deze week spartelvers uit Alaska. Bart van Olphen heeft ze met gevaar voor eigen leven voor de neus van de bruine beren zelf gevangen, is met een tobbe razendsnel de oceaan overgestoken en maakt de rest van de week zalm klaar in The Seafoodbar in Amsterdam. Voor de gelukkigen is dat. De rest van het jaar koop je deze zalm in de diepvries.

Voor ons normale mensen is het toch vaak kweekzalm. Persoonlijk eet ik alleen IJslandse, Ierse en Schotse en ik moet het er echt op zien staan. Dat heeft te maken met de kweekmethode van de Noorse zalm. Dat staat me niet zo aan.

Nodig voor 2 personen:

•400 gr zalm, een moot

•300 dl, ongeveer, runderbouillon

Bereiding:

Zullen we nog een keer de heerlijkste manier van zalm garen, delen? Je haalt dus eerst een moot mooi zalm. Waar? Wat dacht je van de viswinkel of de markt?

Dan meet je even hoe dik de zalm is. Giet nu zoveel runderbouillon (ja, echt) in een hoge koekenpan met deksel, dat de zalm precies tot de helft in het vocht ligt. Zacht vuurtje er onder. Deksel erop. Blijf kijken. Op een gegeven moment zie je dat er eiwit uit de zalm komt. Een beetje zoals bij een kapot ei in het kookwater.

Meteen omdraaien en laten liggen tot je hetzelfde effect weer ziet. Pas op, het water kookt dus niet! Heb je het precies zo gedaan dan is de zalm zachtroze, heerlijk warm, precies op smaak en optimaal.

Geef er wat mierikswortelcrème bij. En een salade.