Nieuws/Vrij
2287919
Vrij

Lezersvragen aan Zamarra

„Verfblik in huis laten vallen, wat nu?!’’

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer: ’hoe krijg ik vlekken uit mijn vloerbedekking’en ’wat te doen als je een verfblik in huis laat vallen’?

Vloerbedekking

Helmi Sielhorst: „Ik heb wollen vloerbedekking in de huiskamer, waar nogal wat vlekken in zitten. Ik heb ze met allerlei middeltjes ingesmeerd en geprobeerd ze eruit te halen, maar ’t wordt alleen maar erger. Verse vlekken heb ik met warm water behandeld, met vaatwasmiddel, ontvetter, ossengal, azijn en ga zo maar door. Wat kan nu nog de oplossing zijn?”

Zamarra: „Als er veel vlekken in het tapijt zitten, is het verstandig om het hele oppervlak te behandelen. Zo voorkomt u kleurverschillen. Bij de bouwmarkt kunt u een tapijtreiniger huren. Het kost wel wat, maar dan ziet de hele vloerbedekking er weer stralend uit.”

Verfvlekken

Herman van Santen vraagt: „Wat te doen als je een overloop wilt schilderen en het verfblik valt door een onhandigheid naar beneden? De watergedragen verf op harde ondergrond liet zich nog wel schoonmaken maar alles van textiel niet.”

Zamarra: „Helaas is verf vooral goed te verwijderen als het nog nat is. Nu de verf is opgedroogd wordt dat een stuk lastiger. Krab eerst zo veel mogelijk verfresten weg met een lepel. Wrijf dan haarspray of isopropylalcohol (drogist) een minuut lang op de vlek en spoel de vlek dan met warm water. Herhaal deze stap totdat de vlek volledig of grotendeels verdwenen is. Was daarna het kledingstuk in de wasmachine zoals gebruikelijk.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl