Vrij/Uitgaan
2290672
Uitgaan

Sterke en meedogenloze Spaanse thriller

Filmrecensie: ’Que dios no perdone’ ✭✭✭✭

— Wat: film, actiethriller,

— misdaad

— Regie: Rodrigo Sorogoyen

— Met: Roberto Álamo, Antonio de la Torre, Luis Zahera

’Que dios nos perdone’.

’Que dios nos perdone’.

Een reeks brute moorden. Twee werkverslaafde agenten met rammelende sociale levens. Lakse collega’s en een norse baas die het onderzoek bemoeilijken. In grote lijnen lijkt Que dios nos perdone op alle andere politiethrillers. Maar regisseur Rodrigo Sorogoyen bewijst dat je ook met ogenschijnlijke clichés rake klappen kunt uitdelen.

’Que dios nos perdone’.

’Que dios nos perdone’.

Zijn film speelt zich af in het Madrid van 2011. Terwijl de hele stad in de ban is van protesten en het aanstaande bezoek van de paus, moeten rechercheurs Velarde en Alfaro onder de radar zo snel mogelijk een serieverkrachter- en moordenaar zien te grijpen die het heeft voorzien op bejaarde vrouwen. Naargeestig en beklemmend, niet alleen omdat Sorogoyen de toegetakelde slachtoffers onverhuld in beeld brengt maar ook zeker door de duistere soundtrack, en een beweeglijke camera die tijdens gevechten en achtervolgingen indringend lange shots kan maken.

Dat de stotterende Velarde en tikkende tijdbom Alfaro zichzelf intussen op privévlak te gronde richten, geeft deze thriller een extra meedogenloos randje. Grootste troef daarbij is Roberto Álamo. Als Alfaro vangt hij precies de juiste balans tussen wild roofdier en tragische destructieveling. Geen wonder dat hij daarvoor in eigen land werd bekroond met een Goya voor beste acteur.