2308812
Reizen

Modern Grieks sprookje

Ook bij de aanleg van de awardwinnende golfbaan Navarino Dunes ging geen olijfboom verloren.

Ook bij de aanleg van de awardwinnende golfbaan Navarino Dunes ging geen olijfboom verloren.

Adembenemend mooi, maar nog slechts bij weinigen bekend. In de provincie Messinia beleef je het Griekenland van de goden; rijk en onbedorven.

Ook bij de aanleg van de awardwinnende golfbaan Navarino Dunes ging geen olijfboom verloren.

Ook bij de aanleg van de awardwinnende golfbaan Navarino Dunes ging geen olijfboom verloren.

De golvende zee van duizenden olijfbomen kleurt geel in het gouden licht van de ondergaande zon. We zijn zojuist aangekomen in Messinia, zuidwestelijk gelegen in de uiterst linkervinger van het Griekse schiereiland Peloponnesos. Driehonderd dagen per jaar schijnt hier de zon, maar zelfs ’s zomers is het er groener dan groen.

Wegdromend bij deze goddelijke zonsondergang is het niet moeilijk te bedenken dat dit de plek is waar mythische figuren verrezen en koningen vanwege het vruchtbare land om de macht vochten. Het culturele verleden van dit deel van Griekenland is minstens zo rijk als de natuur. Koning Nestor uit het werk van Homerus en de Griekse god Apollo lieten er hun sporen achter. De Olympische Spelen zagen hier het licht en veldslagen werden bezongen in Epidaurus, het wereldberoemde amfitheater.

Voorspoed

Te midden van de millennia oude geschiedenis ontspint zich anno 2018 een modern sprookje. Terwijl Griekenland in een zware crisis belandde, kende Messinia voorspoed. Waar in de rest van het land de ene na de andere winkel zijn deuren sloot, kwamen dorpjes als Gialova, Pylos en Methoni juist tot bloei.

Na een rit van drie kwartier vanaf het vliegveld van Kalamata doemt in de verte de reden voor deze voorspoed op: 5-sterren luxe vakantie- en golfbestemming Costa Navarino. Het resort opende acht jaar geleden – midden in de Griekse crisis – zijn deuren en is inmiddels een geliefde bestemming onder welgestelden uit de hele wereld.

Zittend in een golfkarretje word ik naar mijn kamer gereden. Het resort doet aan als een dorp. Laagbouw in Grieks-Romeinse stijl met weelderig bloeiende tuinen. De sfeer is relaxed en toegankelijk, maar op alle fronten luxe. Dat blijkt ook wanneer ik mijn kamer betreed en uitkijk op een eigen overloopzwembad met direct daarachter een oneindig blauwe zee waarin ik nog net de zon zie wegzakken.

Nog geen twintig jaar geleden leefde de bevolking in dit deel van Griekenland vooral van landbouw; olijven (de regio wordt geroemd vanwege de kalamata-olijf), citrusvruchten en aardappelteelt. Toerisme was er nauwelijks. Tot daar die ene man was met een droom: kapitein Vassillis Costantakopoulos.

Arm geboren in het bergdorpje Diabolitsa vertrok Constantakopoulos op 13-jarige leeftijd naar Athene, waar hij voor het eerst de zee zag. De jonge Griek raakte betoverd door de schoonheid ervan, schopte het tot kapitein en werd uiteindelijk een van de grootste scheepsmagnaten ter wereld.

Messinia herbergt prachtige gouden zandstranden zoals Glossa, net voorbij het alom geroemde Omega beach.

Messinia herbergt prachtige gouden zandstranden zoals Glossa, net voorbij het alom geroemde Omega beach.

Maar voor Costantakopoulos blijft zijn thuis in Messinia de mooiste plek ter wereld. ’De Kapitein’ zoals hij liefdevol wordt genoemd, heeft een missie: zijn geboorteregio tot een nieuw toeristisch gebied ontwikkelen zodat de hele wereld kan zien hoe mooi het er is. Maar wel volgens een nieuwe standaard. Geen massatoerisme, maar oog en respect voor de natuur, cultuur en traditie van zijn land en mensen.

Jarenlang koopt de Kapitein stukjes land op. De 1200 eigenaren vertelt hij stuk voor stuk persoonlijk over zijn visie. Als geen ander realiseert hij zich dat een plan van deze grootte alleen kan slagen als de lokale bevolking erachter staat. Wanneer hij uiteindelijk genoeg aaneengesloten land heeft vergaard, start in rap tempo de bouw van zijn droom.

Prijzen

Sinds de opening in 2010 sleepte het resort vele awards in de wacht, voor onder meer zijn topgolfbanen, restaurants en kindvriendelijkheid. Maar trots zijn ze vooral op de prijzen voor de meest duurzame toeristische bestemming wereldwijd.

Op dat gebied zijn dan ook kosten noch moeite gespaard; geothermische buizen onder de golfbanen, er zijn twee meren aangelegd om regenwater op te vangen en daarmee de resorts te voorzien van water en de accommodaties zijn zo ontworpen dat er een natuurlijke airco ontstaat.

Costa Navarino bestaat uit twee luxe resorts (The Westin en Romanos), met elkaar verbonden via een gezamenlijk ‘dorpsplein’ dat ’s avonds tot leven komt als mensen er uitgaan. Met in totaal 21 restaurants, twee ultramoderne golfresorts, winkels, zwembaden, een prijswinnende spa, een amfitheater, een privéstrand op minder dan vijf minuten lopen (mocht je dat te ver vinden, dan kun je altijd een golfkarretje bellen dat je komt halen), is er nauwelijks reden om het resort te verlaten.

Super-de-luxe villa’s met privé-zwembad.

Super-de-luxe villa’s met privé-zwembad.

Maar de prachtige omgeving met zijn nog altijd zo pure dorpjes en de ongerepte natuur links laten liggen, zou eeuwig zonde zijn. Bovendien past een all-inclusive formule niet in het gedachtegoed van de Kapitein, die immers als droom had de hele regio vooruit te helpen. Dus zijn er samenwerkingen met de lokale bevolking en kun je bijvoorbeeld deelnemen aan wijn- of olijfolieproeverijen, traditioneel koken of in het najaar olijven oogsten.

Neem ook vooral de auto en ga rijden. Liefst over de kleine (berg)weggetjes waar je warm wordt onthaald door lokale Grieken die in hun stalletjes langs de weg al het moois van de regio aanbieden; het lekkerste fruit, wijn, olijven en olie.

In Navarino Bay is het geweldig duiken. Je vindt er nog altijd het wrak dat zonk tijdens de historische slag om Navarino (tegenwoordig Pylos). Verder mogelijkheden tot fietsen, bergbeklimmen en kanoën. In Pylos bezoeken we Neokastro, een van de vele kastelen die in deze streek gespaard zijn gebleven. Nog mooier is het kasteel van Methoni, in het uiterste puntje van de Peloponnese linkervinger. Het Venetiaanse bouwwerk is omgeven door de zee.

Glinstering

Even buiten Costa Navarino ligt Voidokoilia, ook wel Omega Beach genoemd vanwege zijn natuurlijke halfronde vorm. Mede door Times Magazine uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld en dankzij zijn Natura 2000-beschermstatus geschoond van massatoerisme. Hetzelfde geldt voor Gialova lagoon, direct achter het zandstrand. In het natuurgebied zijn meer dan 270 vogelsoorten geteld, met misschien wel de meest opvallende bewoners de roze flamingo’s die hier twee keer per jaar hun thuis vinden.

Net buiten het kustdorpje Pylos met zijn fijne dorpsplein en kleine haven worden we warm ontvangen door Loula en haar schoonzus Anna. In een traditioneel stenen huisje met waanzinnig uitzicht over Navarino Bay leren zij ons de fijne kneepjes van de lokale keuken. Terwijl we snijden, kneden en bakken, grappen we over kinderen, trouwen,werk en de liefde, al die dingen die voor Grieken zo belangrijk zijn. Wanneer de Kapitein ter sprake komt, verschijnt er een glinstering in de ogen van beide vrouwen. De man die zoveel voor hen en hun dorpsgenoten heeft betekend, overleed een jaar na de opening van het resort, maar ze herinneren zich hem als de dag van gisteren.

Koken met vrouwen uit de regio, oude tradities worden in ere gehouden.

Koken met vrouwen uit de regio, oude tradities worden in ere gehouden.

„Natuurlijk waren we sceptisch”, vertelt Loula terwijl we tzatziki maken. „Maar hij beloofde ons twee dingen: onze mensen kregen voorrang bij werk en elke olijfboom die moest wijken, zou hij weer terugplaatsen. Beide beloftes heeft hij waargemaakt. En meer dan dat; zie je die heuvel daar?” Loula wijst naar de baai waar een grote lap bouwklare grond ligt. „Daar worden bij de aanbouw van het nieuwe project nog eens 27.500 nieuwe bomen geplant.”

„Weet je wat het allermooiste is?” vult schoonzus Anna aan. „De Kapitein heeft ons onze kinderen terug gegeven. Zij trekken niet langer weg omdat het leven hier goed is.”

Met voor onze neus onze zojuist klaargemaakte zondagse lunch van kip in rode saus uit de oven, Griekse salade, tzatziki en zelfgemaakte pasta proeven ook wij hier, letterlijk, van dat goede leven.

Toekomst

Navarino Bay is het eerste deel van een groter project. Zo startte onlangs de verkoop van exclusieve villa’s, gelegen aan het strand of de golfbaan. Kosten van zo’n optrekje: 2,8 tot 8 miljoen euro. Daarvoor krijg je ook wat: een super-de-luxe villa met overloopzwembad, ontworpen door beroemde architecten.

Inmiddels is bij Pylos ook de bouw van het project Navarino Waterfront gestart, met winkels, restaurants en bioscoop, voor iedereen toegankelijk. costanavarino.com

Nederlands contact vastgoed: pureintl.com

Zo kom je er

Transavia vliegt in 3,5 uur van Schiphol naar Kalamata Airport. Daarna rijd je in 45 minuten naar Costa Navarino.