Nieuws/Vrij
2309487
Vrij

Hart & Ziel

Vaccinatiefeestjes

Tupperware-feestjes, ik hoor daar eigenlijk nooit meer iets over – maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Thuispartijtjes waarbij de ene vriendin (die wat wilde bijverdienen) andere vriendinnen, kennissen en vrouwen uit de buurt uitnodigde voor een gezellig avondje. Dameskransje dus.

Kopje thee, biscuitje? Nederlandse gezelligheid uit de jaren zestig en zeventig. Dat alles in aanwezigheid van een speciale gast: de Tupperware-consulente die voor iedereen een cadeautje had meegenomen: handig koekdoosje van onverslijtbaar plastic. Ze toonde nog veel meer soorten bakjes, kommetjes en flesjes. Allemaal tegen een aantrekkelijke vriendinnenprijs. Nog steeds zwerft ergens door ons huis zo’n kreng van een grijsgroene dikplastic broodtrommel.

Na de Tupperware-party werd in menige huiskamer gehandeld in kruiden om de maaltijd nóg lekkerder te maken, keukenapparatuur, erotische kleding én sinds enkele jaren antivaccinatie-gedachten.

Vooral die laatste categorie is interessant. Ook nu georganiseerd door vrouwen – meestal moeders die zo hun eigen visie hebben op wat De Overheid ons allemaal aan inentingen tegen allerlei ziekten door de huid wil duwen. Met een injectiespuit.

De bijeenkomsten worden gehouden in huiskamers van vriendinnen of kennissen, ook in buurtcentra. Soms een leegstaand schoolgebouw, waar een oud klaslokaal of een ontruimde gymnastiekzaal uitkomst biedt. Of zelfs in een winkeltje voor natuurvoeding. Met gratis kopje lindethee of rooibos. Courgettekoekje bij?

Incognito was ik bij zo’n bijeenkomst. Alwaar de organisatrice van de avond binnentrad en haar assistente de doos liet dragen vol zelfgeschreven boekjes met ’de waarheid over vaccinaties’. Beetje Tupperware-sfeertje, zij het iets opgefokter – meest vrouwen, enkele man. Waar gaandeweg de avond de aanwezigen de verongelijktheid overnamen van deze doe-het-zelf-deskundige met hoog Jomanda-gehalte. Bij deze schrijvende moeder van drie ongevaccineerde kinderen had zich maanden eerder een nieuw doel in haar leven ontvouwd: tégen vaccinatie zijn. Vriendinnen hadden thuis op de bank haar denkbeelden daarover interessant gevonden. Dus begon ze ter onderbouwing van haar zelfingebeelde gelijk berichten op het internet te lezen en haalde ze boeken over vaccinatie uit de bibliotheek en folders bij de apotheek. En „intuïtief” wist ze dat al deze officiële informatie niet klopte.

Doordrenkt werden ze, daar in het buurthuis, met antivax-kennis van een hoog emotioneel, maar laag wetenschappelijk gehalte. Met pseudowaarheden als „Vaccinatie is gevaarlijk!” en „U draagt als ouder een grote verantwoordelijkheid als u uw kind toch laat inenten”. Ademloos werd de informatie geabsorbeerd en na afloop werden de boekjes verkocht. Pure kwakzalverij van het niveau van zelfverklaarde genezers die hun patiënten gras laten eten en piano laten spelen om van kanker af te komen.

Nieuwste trend? Italiaanse mazelenfeestjes waar kinderen door hun ouders doelbewust naartoe worden gestuurd om zich te laten besmetten en zo de in Italië verplichte vaccinatie te omzeilen. Waanzin.

Mail r.steenhorst@telegraaf.nl

Twitter @ReneSteenhorst