2310796
Vrij

Lezersvragen aan Zamarra

Last van muizen in huis? Zo vang je ze

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer vraagt mevrouw Mulders zich af hoe ze op een diervriendelijke manier een muis in huis kan vangen en wil mevrouw Duinker weten hoe ze roestvrij straal streeploos schoon krijgt.

Muis

Mevrouw Mulders: ,,Al enige weken heb ik een muisje in huis. Ik ben een dierenliefhebber waardoor gif of een ouderwetse muizenval geen opties zijn. Ik heb een muisvriendelijke val gekocht, maar daar loopt hij met een grote boog omheen.”

Zamarra: ,, De beste manier om een muisje te vangen, is om al het eten in huis goed te verstoppen zodat er niets valt te pikken. Vervolgens kunt u de muisvriendelijke val met pindakaas en havermout vullen waarop muizen dol schijnen te zijn. Mocht u er eentje vangen, zet hem dan minstens 100 meter van uw huis weer op straat. Ze houden er niet van om het territorium van een soortgenoot te doorkruisen.”

RVS

Marion Duinker: „Ik heb een vaatwasser en een wasemkap met een RVS-front. Het is een open keuken en we kijken er de hele dag tegenaan. Hoe krijg ik die apparaten streepvrij schoon? Altijd zie je strepen, vingers, enzovoort. Ik blijf poetsen!’”

Zamarra: „Roestvrijstaal is prachtig spul, maar je ziet er inderdaad alles op. Ik raad aan om na het schoonmaken (met allesreiniger of afwasmiddel) goed na te drogen en het oppervlak met een RVS-onderhoudsmiddel in te spuiten. Dit zorgt voor een streeploos resultaat zonder vingerafdrukken.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl