Nieuws/Vrij

Recept van de dag: zomerse uien met honing

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Zet maar vast in je agenda: de Markt van Melk en Honing, 4 augustus in Zuidlaren. Eenmalig maar uniek. Van de vele zomermarkten die ons land telt, is dit de grootste en meest traditionele. Mede omdat die dag de imkerverening Zuidlaren altijd groot uitpakt met leuke wedstrijden waar het publiek aan mee kan doen.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Laat je er voorlichten. Wanneer is honing van topkwaliteit? En tegenwoordig ook heel belangrijk: wat is het verschil tussen echte en namaak honing? Als ik me niet vergis, zou er ook een mede-proeverij kunnen zijn. Een deel van de markt staat vol met planten die bijen minnen. Kan je je tuin echt mee verrijken. Eigenlijk doe je op zo’n dag alles goed. Dit recept op verzoek nog een keer. Twee jaar geleden in Duitsland gegeten. De azijn maakt het volwassen.

Nodig voor 4 personen:

•16 kleine uien (wit)

•100 gr beste boter

•½ theel gemberpoeder

•4 eetl honing

•1 eetl zachte azijn

•beetje zout, veel peper

Bereiding:

Middeleeuwse uien. Schil de uien. Verwarm de boter, tot die vloeibaar is. Roer er gemberpoeder door, peper en zout en de honing met een beetje azijn. Nu zet je steeds drie uien bij elkaar op bakpapier met een laagje aluminiumfolie aan de buitenkant. Genoeg folie om omhoog te vouwen en later boven de uien te kunnen sluiten. Giet in ieder pakje wat van de honingboter. Draai dicht en zet 20 minuten op de bbq of in de hete oven. Klaar. Heerlijk bij vlees en vis.

Bekijk meer van